Κάθε εποχή έχει τα διατροφικά της μυστικά και ο χειμώνας τα δικά του. Επιλέγουμε τροφές που θα ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός μας και θα το κρατήσουν ζεστό, παρέχοντάς του την απαιτούμενη ενέργεια, για να καλύψει τις ανάγκες του και να θωρακιστεί.
Σύμφωνα με έρευνες, όσα είναι ζεστά από τη φύση τους, για παράδειγμα ένα ζεστό ντους ή ένα ζεστό ρόφημα, βελτιώνουν την ψυχολογική διάθεση και μας κάνουν να αισθανόμαστε λιγότερη μοναξιά. Σούπες και ζεστά ροφήματα λοιπόν είναι το «κλειδί» για να είμαστε χορτάτοι, ζεστοί και ευδιάθετοι.
Σούπες. Ενυδατώνουν τον οργανισμό, αυξάνουν εσωτερικά τη θερμοκρασία του σώματος ενώ είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταναλώσουμε λαχανικά. Παράλληλα, οι σούπες (κοτόσουπα, ψαρόσουπα, χορτόσουπα και κρεατόσουπα) ενισχύουν το ανοσοποιητικό απέναντι στις ιώσεις καθώς συνδυάζουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Καλό είναι να επιλέγουμε σούπες βασισμένες σε ζωμό και όχι σε κρέμα, η οποία θα μας φιλοδωρήσει με λιπαρά και θερμίδες. Καλή και η κρεμμυδόσουπα, όμως επειδή είναι χαμηλή σε θερμίδες, αυξάνει προσωρινά τη θερμοκρασία στο σώμα.
Ζεστά ροφήματα. Εδώ να θυμίσω ότι ότι τα έτοιμα ροφήματα αποτελούν… θερμιδικές βόμβες! Για παράδειγμα η ζεστή σοκολάτα περιέχει κορεσμένα λιπαρά: είναι ωστόσο αγχολυτική και προσφέρει αντιοξειδωτικά, οπότε την καταναλώνουμε μεν αλλά με μέτρο. Ναι σε σκέτο καφέ, τσάι και χαμομήλι. Αποφύγετε πολλή ζάχαρη και σαντιγί.
Πράσινο τσάι. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό ενώ η καφεΐνη του χαρίζει ενέργεια και παράλληλα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό.
Όσπρια. Φασολάδα, φακές, ρεβυθάδα και όχι μόνο. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τα όσπρια μας χορταίνουν και μας γεμίζουν ενέργεια, χωρίς πολλές θερμίδες.
Ξηροί καρποί. Κάστανα- είναι της εποχής – καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια, μας τροφοδοτούν με σελήνιο, που μας θωρακίζει έναντι των ιών της γρίπης αλλά και καλά λιπαρά οξέα, που ο οργανισμός τα χρειάζεται για να παράξει θερμότητα.
Μανιτάρια. Οι β-γλυκάνες των μανιταριών, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό από ιώσεις και γρίπη. Η μανιταρόσουπα είναι αγαπημένη χειμωνιάτικη πρόταση.
Κεφίρ. Αυτό το ξινόγαλα που έχει υποστεί ζύμωση είναι θαυματουργό! Ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού, διευκολύνοντας την πέψη και αποκαθιστώντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Προστατεύει και από ασθένειες όπως η βρογχίτιδα, η φυματίωση και το άσθμα.
Εσπεριδοειδή. Είναι η εποχή τους! Πορτοκάλια και μανταρίνια είναι το καλύτερο σνακ! Μπορείτε όμως και να τα προσθέσετε στις σαλάτες.
Σταυρανθή λαχανικά. Ωμά ή ψητά. Μπρόκολα, κουνουπίδια και λαχανάκια Βρυξελλών αλλά και λάχανο, γογγύλια, ραπανάκια και ρόκα είναι εξαιρετικά υγιεινά.
Σολομός. Προσφέρει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, που το χειμώνα είναι πολύτιμη καθώς η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη ενώ παραμένουμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η βιταμίνη D ανεβάζει και τη διάθεσή μας.
Ενδώστε στους πειρασμούς με μέτρο. Σύμφωνα με έρευνες το χειμώνα καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής αλλά και περισσότερο λίπος και κορεσμένα λιπαρά. Μοιραία, όλοι θα ενδώσουμε σε μια παρασπονδία, ακόμα και οι πιο πειθαρχημένοι. Καλό είναι λοιπόν να ενδίδουμε περιστασιακά και σε μικρότερες μερίδες. Έτσι θ’ αποφύγουμε στερητικές δίαιτες και άλλες πρακτικές απώλειας βάρους, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Το ιδανικό βάρος απαιτεί ισορροπημένη διατροφή: είναι ένας δια βίου διατροφικός μαραθώνιος με συγκεκριμένους κανόνες.