Όταν οι ωοθήκες της γυναίκας παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά πριν από τα 40 της, τότε,  έχει εμφανίσει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μία παθολογική κατάσταση, που η αιτία της, παραμένει πολλές φορές άγνωστη.

Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, εξακολουθούν να έχουν σποραδικά περίοδο, οπότε είναι πιθανό να μείνουν έγκυοι. Ωστόσο, η αδυναμία παραγωγής φυσιολογικής ποσότητας οιστρογόνων και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων γοναδοτροπινών, έχουν σαν αποτέλεσμα την υπογονιμότητα και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μην την συγχέετε με την πρόωρη εμμηνόπαυση, κατά την οποία η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος και μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια, χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Έρευνες έχουν καταλήξει ότι  γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, έχουν δυσκολότερη εμμηνόπαυση σε σχέση με τις γυναίκες με φυσιολογική εμμηνόπαυση (διαταραχές διάθεσης, εξάψεις, αϋπνία και αίσθημα κόπωσης) ενώ είναι πιθανό να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα αλλά και προβλήματα με την σεξουαλική τους ζωή.

Η θεραπεία, εστιάζει κυρίως στα προβλήματα που προκαλεί η ανεπάρκεια οιστρογόνων. Συνήθως συστήνεται ορμονική θεραπεία, και χορήγηση ασβεστίου και συμπληρωμάτων βιταμίνης D, για τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.