Ένας σύντομος ύπνος- μεσημέρι ή απόγευμα- μάς αναζωογονεί και ανάλογα με τη διάρκειά του έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αν κοιμηθούμε έστω για δέκα λεπτά, ενισχύουμε  τα επίπεδα ενέργειας και τις πνευματικές μας επιδόσεις. Ο οργανισμός  θα εμφανίσει μέγιστη απόδοση μισή ώρα αφότου ξυπνήσουμε και τα θετικά αποτελέσματα διαρκούν περίπου δύο ώρες. Καλό είναι να ξυπνήσουμε μετά τη μισή ώρα γιατί αν κοιμηθούμε αρκετά, ίσως το βράδυ θα έχουμε αυπνία. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2015) έδειξε ότι ο ημίωρος ύπνος – μεσημέρι ή απόγευμα- αποκαθιστά τις βλάβες στο ορμονικό σύστημα, οι οποίες προκλήθηκαν από μία νύχτα κακού ύπνου.

Αν κοιμηθούμε παραπάνω, όταν ξυπνήσουμε αισθανόμαστε περίπου για μιάμιση ώρα «ναρκωμένοι». Ωστόσο ο ωριαίος ύπνος μας κρατά σε εγρήγορση, για περίπου δέκα ώρες μετά και απομνημονεύουμε καλύτερα. Άρα λοιπόν τον επιλέγουμε αν πρέπει να ολοκληρώσουμε μετά το απόγευμα κάποια απαιτητική πνευματική εργασία.  Όσον αφορά στον ύπνο που διαρκεί πάνω από μιάμιση ώρα, μάς οδηγεί στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, «καθαρίζει» το μυαλό και αποκαθιστά τυχόν έλλειψη ύπνου: αρκεί να μην θέτει σε κίνδυνο τον βραδινό μας ύπνο. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού μας και πράττουμε ανάλογα.