Πανελλαδική έρευνα για την υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα

Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο συνοδοιπορούν με την ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα υγείας. Αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε η ΑΚΟΣ αναφορικά με την υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα, εύρημα που ενισχύει τον αγώνα της να συνδέσει την έννοια της πρόληψης με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που συμβάλει στη μακροζωία.

Είναι η τρίτη έρευνα της ΑΚΟΣ στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, καθώς προ- ηγήθηκαν έρευνές της για το κάπνισμα και τη διατροφή. Η έρευνα εξετάζει ακόμη το βαθμό ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη μετάδοση νοσημάτων του φάρυγγα μέσω του στοματικού έρωτα (ιός HPV), την αντίδρασή τους απέναντι σε ανησυχητικά συμπτώματα (βραχνάδα, δυσκολία κατάποσης, διόγκωση στο λαιμό κ.α ), το βαθμό φροντίδας της στοματικής τους κοιλότητας αλλά και τα κριτήρια επιλογής προϊόντων καθαρισμού της.

 

Πανελλαδική έρευνα για τη στάση των πολιτών απέναντι στην πρόληψη

Η ΑΚΟΣ διενήργησε Πανελλαδική Έρευνα για τη στάση των πολιτών απέναντι στην πρόληψη του καρκίνου, προκειμένου να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της, σχεδιάζοντας ακολούθως νέες δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και για την παροχή πρακτικής υποστήριξης σε όσους την έχουν ανάγκη. Την άποψη τους για την πρόληψη κατέθεσαν αποθεραπευμένοι, πολίτες που έχει αποθεραπευτεί συγγενικό / φιλικό τους πρόσωπο αλλά και πολίτες που δεν έχουν νοσήσει.

 

Αποτύπωση της συμπεριφοράς των χρηστών ιατρικών sites

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού «Επιχειρείν» (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Συνεργάτη του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου «Υγεία» και Επικεφαλής της «Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογικής Συνεργασίας», διεξήγαγαν έρευνα με θέμα: «Αποτύπωση της συμπεριφοράς των χρηστών ιατρικών sites». Στόχος της να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες κάνουν χρήση των ιστότοπων με ιατρικό περιεχόμενο. Ειδικότερα, εξετάστηκε αν τα χρησιμοποιούν για να αντλήσουν πληροφορίες πριν ή μετά την επίσκεψη τους στον γιατρό ή αν διασταυρώνουν ιατρικές γνωματεύσεις με πληροφορίες που περιέχουν αυτά τα sites.

 

Πιλοτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Πόνου

Στόχος του διεθνώς πρωτοπόρου Πιλοτικού Ερευνητικού Προγράμματος ήταν η μελέτη του βαθμού φαρμακευτικής συμμόρφωσης των καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και συμπληρώματα διατροφής, κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Ειδικότερα, διερευνήθηκε κατά πόσο μια Ηλεκτρονική Συσκευή Ατομικού Σημείου Φροντίδας (Personal Point Of Care), όπως το MDStation™, μπορεί να ενισχύσει τη Φαρμακευτική Συμμόρφωση των ασθενών μέσω της εκπαίδευσής τους.

 

Έρευνα της ΑΚΟΣ για τις διατροφικές επιλογές και τις αντιλήψεις  υγιών και ασθενών ενηλίκων στην Ελλάδα

Η ΑΚΟΣ στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου και μετά την έρευνα της για το κάπνισμα, διενήργησε το 2015, έρευνα για την χαρτογράφηση των διατροφικών μας συνηθειών και συμπεριφορών, συνδέοντας την έννοια της πρόληψης με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής που συμβάλει στην μακροζωία.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας, ότι οι προσωπικές μας εμπειρίες σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά του κοινωνικού περιβάλλοντος , διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν, αν η κοινωνία εκπαιδευθεί και υιοθετήσει νέα θετικά διατροφικά πρότυπα. Κι αυτό γιατί η τροφική επιλογή είναι μία διαδικασία που μαθαίνεται.

H διατροφική μας ταυτότητα αποκαλύπτει επιπρόσθετα, πολύτιμες πληροφορίες, για τις πολιτισμικές καταβολές αλλά και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιρροές μας.

 

Πιλοτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα της ΑΚΟΣ Ερευνά την φαρμακευτική συμμόρφωση καρκινοπαθών

Ένα διεθνώς πρωτοπόρο Πιλοτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα διενεργεί η ΑΚΟΣ (www.akoslife.com) το οποίο αφορά στη Φαρμακευτική Συμμόρφωση καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και σε συμπληρώματα διατροφής, κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και όχι μόνο.

Ειδικότερα το ερευνητικό πρόγραμμα διερευνά κατά πόσο μία Ηλεκτρονική Συσκευή Ατομικού Σημείου Φροντίδας (Personal Point of Care) όπως το MD Station, μπορεί να ενισχύσει την φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών μέσω της εκπαίδευσης τους αλλά και το κατά πόσο η φαρμακευτική συμμόρφωση συμβάλει στην καλύτερη κλινική εικόνα του ασθενή με οφέλη όπως η καλύτερη διαχείριση του πόνου και η μείωση του αριθμού επανεισαγωγών στο νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Κατσώχη: «Η μη συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία είναι πολυδιάστατο και παγκόσμιο πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις για τον ασθενή, τον ιατρό, τη θεραπεία και ολόκληρο το σύστημα υγείας. Οι προκαταλήψεις και οι μύθοι περιβάλλουν τον καρκίνο ως νόσημα αλλά και την αναλγητική αγωγή και ειδικά τα οπιοειδή, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον μύθο της “εξάρτησης”. Ωστόσο η σωστή χρήση των αναλγητικών και η έγκαιρη έναρξη τους, πάντα σε συνεργασία των ιατρών των κέντρων πόνου και των θεραπόντων ογκολόγων, προφυλάσσει τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία και του προσφέρει ποιότητα ζωής»

 

Έρευνα της ΑΚΟΣ για το κάπνισμα Επιτακτική η ανάγκη για νέα κοινωνικά πρότυπα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, Αθήνα

Με στόχο να χαρτογραφήσει το προφίλ των καπνιστών, τις συνθήκες που τους οδηγούν στο κάπνισμα, τους παράγοντες που θα συντελούσαν στη διακοπή του αλλά και τη στάση των πολιτών απέναντι στο κάπνισμα, η ΑΚΟΣ διενήργησε διαδικτυακά έρευνα.

Τα αποτελέσματα της, παρουσίασε η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας, ο επιφανής Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, συνοδοιπόρος της ΑΚΟΣ, επικεντρώθηκε στη διαχείριση του στρες και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας, η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αγώνα κατά του καπνίσματος. Όπως υπογράμμισε η Δρ. Κατσώχη «Στόχος της ΑΚΟΣ, είναι η αλλαγή της στάσης των πολιτών μέσα από την ενημέρωση και η οικοδόμηση νέων κοινωνικών προτύπων που θα εξοβελίσουν το κάπνισμα από την κοινωνική σφαίρα».