Το γάλα δεν είναι αποκλειστική πηγή ασβεστίου. Το παρέχουν γενναιόδωρα πολλές τροφές οι οποίες μάλιστα συμβάλουν και στο να διατηρήσουμε και το ιδανικό μας βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους ενώ δεν μπορούν να ελέγξουν και την όρεξη τους!

Αμύγδαλα. Πλούσιοι θρεπτικά συστατικά ξηροί καρποί, με μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο  και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περίπου 22 αμύγδαλα προσφέρουν το 8% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και 170 θερμίδες.

Σπόροι σουσαμιού. Με πρωτεΐνη, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο κ.ά. Συνοδεύουν κουλούρια και αρτοποιήματα: πασπαλίστε με σουσάμι τις σαλάτες.

Ταχίνι. Δύο κουταλιές έχουν 160 θερμίδες και καλύπτουν το 12% των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο. Πλούσιο και σε σίδηρο – που προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία- αλλά και σε κάλιο, ψευδάργυρο – ο οποίος αυξάνει την άμυνα του οργανισμού- φώσφορο κ.ά.

Μπρόκολο. Μία κούπα περιέχει το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου και έχει 55 θερμίδες.

Σπανάκι. Ωμό ή βρασμένο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,B,C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Δύο  κούπες σπανάκι προσφέρουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου (14 θερμίδες).

Σαρδέλες. Μία μικρομερίδα (περίπου 100 γραμμαρίων) περιέχει 351 mg ασβεστίου.

 

Ανακαλύψτε το ασβέστιο!