Το βερίκοκο είναι στην εποχή του και μάς καλεί να το γευθούμε. Ωστόσο είναι ωφέλιμο και αποξηραμένο. Το λάδι από το πυρήνα των καρπών είναι επουλωτικό πληγών και καταπραϋντικό ενώ ο χυμός των φύλλων της βερικοκιάς είναι ευεργετικός σε ψωριάσεις, εκζέματα και εγκαύματα από τον ήλιο.

Πλούσιο σε βιταμίνη Α. Λιποδιαλυτή, ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό και προστατεύει  το δέρμα. Η ρετινόλη και το βήτα καροτένιο των βερίκοκων συμβάλουν στην πρόληψη εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Ασβέστιο και κάλιο. Προστατεύουν τα οστά.

Λυκοπένιο. Πολύτιμο καροτενοειδές που συνδέεται με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Διαιτητικές ίνες. Τις προσφέρει φρέσκο αλλά και αποξηραμένο. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη.  Η λιποδιαλυτή ρετινόλη, διασπά γρήγορα τα λιπαρά οξέα, ωφελεί την πέψη και προστατεύει το γαστρεντερικό.

Φρούτο της δίαιτας. Οι διαιτητικές ίνες του συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού. Μας χορταίνει χωρίς να μας δίνει περιττές θερμίδες. Ωστόσο, τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη.

Πηγή αντιοξειδωτικών. Απαλλάσσουν τον οργανισμό από τις τοξίνες και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Μη αιμικός σίδηρος. Παραμένει περισσότερο χρόνο στο αίμα πριν απορροφηθεί, οπότε είναι αποτελεσματικότερος στην πρόληψη της αναιμίας. Η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης  C διασφαλίζει την καλύτερη απορρόφηση του.