Μέρες γιορτής  και το ένα ποτήρι φέρνει το άλλο μαζί με τις ευχές για το νέο χρόνο. Αν και μας χαλαρώνει και αυξάνει την κοινωνικότητα μας, ωστόσο η υπερβολική  κατανάλωσή του γεννά κινδύνους. Δε μιλώ μόνο για τις συνέπειες της μέθης αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία η κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες…

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια και κατά συνέπεια αυξάνει την εμφάνιση αγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων: η εκφύλιση του μυ της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή ασθένεια, την αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια.  Κι επειδή το αλκοόλ επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, εκφυλίζονται και περιφερικά νεύρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλκοολικής νευρίτιδας.

Επιπρόσθετα, το πολύ αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για :
Κίρρωση του ήπατος. Βλάβη μη αναστρέψιμη. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν υπέρβαροι και  παχύσαρκοι.
Καρκίνο του μαστού. Ανεβάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα. Ο κίνδυνος αυξάνει στις γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», για παράδειγμα έχουν βεβαρημένο  οικογενειακό ιστορικό.
Καρκίνο στο ανώτερο πεπτικό σύστημα. Στόμα, φάρυγγας και  οισοφάγος είναι σε άμεσο κίνδυνο. Πιθανή και  η γαστρίτιδα ενώ επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς επιδρά τοξικά στο στομάχι.
Επιδείνωση της οστεοπόρωσης. Εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο.
Μυοσκελετικές διαταραχές. Διαφόρων ειδών μυοπάθειες.
Αβιταμίνωση. Παρεμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών κυρίως του συμπλέγματος Β.
Αφυδάτωση του δέρματος και οξειδωτική γήρανση. Η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή και  θαμπότερη για να μην μιλήσουμε για το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα τμημάτων του προσώπου, όπως η  «κόκκινη» μύτη.
Φλεγμονές των ούλων. Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα αλλά και τερηδόνα:  το αλκοόλ επηρεάζει τη χλωρίδα του στόματος και στεγνώνει τη βλεννογόνο.
Προβληματική γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.
Αυτόματη αποβολή, χαμηλό βάρος, συγγενείς ανωμαλίες, νευρολογικές αναπηρίες, διανοητική καθυστέρηση, ηπατικές βλάβες είναι μερικές από τις συνέπειες κατανάλωσης αλκοόλ από τις έγκυες.
Επιληψία.  Ήδη με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ο κίνδυνος είναι έως και 7,5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν χρήση αλκοόλ.
Αιματολογικές διαταραχές. Αναιμία ή θρομβοπενία.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, κυρίως όσα  βρίσκονται στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος συνδέεται με τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Κοινωνικά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, κάνουν μοιραία την εμφάνισή τους.

Πέρα από την καταστροφή της μνήμης, από την κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζονται και  λειτουργίες, όπως η μάθηση, η δυνατότητα σύνθετης σκέψης και ο χρόνος αντίδρασης σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.  Όταν μάλιστα το αλκοόλ καταναλώνουν οι έφηβοι,  οι επιπτώσεις είναι δραματικότερες καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Μικρές συμβουλές…

Κάθε άτομο έχει διαφορετική αντοχή στο αλκοόλ, ανάλογα με τον σωματότυπο , τη φυσική αντοχή αλλά και την κατάσταση της υγείας του.  Ένα μεγαλόσωμο άτομο επειδή έχει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στον οργανισμό του, μεθάει πιο αργά, συγκριτικά μ’ ένα μικρόσωμο. Το φαγητό επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα, οπότε  οι επιδράσεις της μέθης μειώνονται όταν το στομάχι είναι γεμάτο.

Αν είστε επιρρεπής στο αλκοόλ:
Πίνετε αργά ώστε το ποτό σας να διαρκέσει περισσότερη ώρα.
Γεμίζετε το ποτήρι σας όταν αδειάσει ώστε να παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε.
Μην πίνετε με άδειο στομάχι. Επιλέξτε μη αλκοολούχο ποτό, για παράδειγμα μπύρα χωρίς αλκοόλ.
Συνοδεύστε το ποτό σας με αναψυκτικό χαμηλό σε θερμίδες.
Αν ήπιατε πολύ, πριν κοιμηθείτε πιείτε πολύ νερό. Έτσι, την επόμενη ημέρα θα αποφύγετε την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ.
Το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες. Μεταβολίζεται από το σώμα απευθείας σε λίπος, αν δεν καταναλωθεί με άσκηση.