Γλυκά, σιροπιαστά και κάθε είδους λιχουδιές σε συνδυασμό με την εθιμική κατανάλωση αλκοόλ των ημερών, στέλνουν περίπατο την εγκράτεια μας. Κι όμως μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς πρόσθετα… βάρη.

Σαφώς και η χαρά των ημερών μπορεί να συνοδευθεί από μικρές παρεκτροπές. Ας τιμήσουμε λοιπόν όποια απόφαση κι αν πάρουμε για να ακολουθήσουμε διορθωτική πορεία – αν απαιτηθεί- με την ίδια αποφασιστικότητα.
– Δεν πρέπει να τρέφουμε υπερβολικές προσδοκίες για τη διαγωγή μας. Αν είμαστε σε πρόγραμμα διατροφής, να επικεντρωθούμε στο να μην πάρουμε επιπλέον βάρος. Ας μην έχουμε την απαίτηση να χάσουμε κιλά αυτήν την περίοδο.
– Δεν καταφεύγουμε πριν ή μετά τις γιορτές σε αυστηρές δίαιτες που καταπονούν τον οργανισμό και μας αποδυναμώνουν ψυχολογικά με αποτέλεσμα μόλις βρεθούμε σε στιγμή αδυναμίας, να κάνουμε επίθεση σε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο.
– Δεν μπορούμε να στερήσουμε από τα παιδιά τις λιχουδιές των ημερών. Για να μην μπαίνουμε όμως κι εμείς στον πειρασμό, ας μην βρίσκονται οι πιατέλες μονίμως στο οπτικό μας πεδίο αλλά κάπου πιο… διακριτικά.
– Πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, που όχι μόνο μας ξεδιψά αλλά σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ εμποδίζει τη μέθη.
– Απολαμβάνουμε ποιοτικά και όχι ποσοτικά. Δοκιμάζουμε από όλα αλλά με μέτρο. Με λίγα λόγια δεν τρώμε μηχανικά, από πλήξη ή αμηχανία!
– Δεν λιμοκτονούμε όλη την ημέρα για το δείπνο όπου είμαστε προσκεκλημένοι. Ούτε παρασυρόμαστε από την πιεστικότητα της οικοδέσποινας να φάμε πολύ και από όλα. Με ευγένεια δοκιμάζουμε ό,τι και όσο θέλουμε και επαινούμε γενναιόδωρα την προσπάθεια της.
– Για ποτό προτιμούμε το κόκκινο κρασί που έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σε αντίθεση με άλλα ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη.
– Το ιδανικό πιάτο από τον μπουφέ περιλαμβάνει κατά το ήμισυ σαλάτα, κατά το ¼ κρέας, ψάρι, πουλερικά ή τυροκομικά και κατά το ¼ που υπολείπεται αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, δημητριακά, ή πατάτες. Αρκεστείτε σε αυτό το ένα πιάτο και μην τσιμπολογάτε!
– Οι δίπλες και τα μελομακάρονα έχουν λιγότερες θερμίδες από τα γλυκά με σοκολάτα ή κρέμα.
– Αν θα μαγειρέψετε για φίλους, περιορίστε τα εντόσθια και τα πολλά λιπαρά στο γέμισμα της γαλοπούλας και αυξήστε τα λαχανικά και τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κουκουνάρι κ.α). Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο.
– Υγιεινή επιλογή είναι η γαλοπούλα, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λιπαρά, το κάστανο που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και κάλιο, αλλά και η μαύρη σοκολάτα που ωφελεί την καρδιά, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και εξισορροπεί τα κορεσμένα λιπαρά. Το ρόδι «καθαρίζει το αίμα» και αποτοξινώνει τον οργανισμό ενώ τα σποράκια του βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
– Μην καταναλώνετε όλη την εβδομάδα ότι απέμεινε στη κουζίνα από τις γιορτές.
– Και όταν οι γιορτές τελειώσουν, συνεχίστε το πρόγραμμα σας από εκεί που το σταματήσατε.