Οι σκανταλιές έχουν το τίμημά τους: γδαρσίματα σε χέρια και πόδια και τραύματα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να τις αποφύγει, οπότε ας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. 

Αρχικά, μην πανικοβάλλεστε γιατί έτσι θα μεταφέρετε το άγχος και στο παιδί. Καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι θα καθαρίσετε το τραύμα με «νεράκι» χωρίς να πονέσει: δεν λέτε ψέματα γιατί ο  φυσιολογικός ορός, στην ουσία είναι «καθαρό νερό». Ξεπλύνετε το τραύμα πιέζοντας το μπουκάλι του ορού, ώστε ν’ απομακρυνθούν όσο το δυνατόν καλύτερα χώματα ή ακαθαρσίες. Μην πιέζετε όμως το τραύμα. Στη συνέχεια βάλετε οξυζενέ για καλή απολύμανση και ταυτόχρονα φυσάτε σιγά-σιγά στο σημείο για να δροσίζεται. Αφού γίνει ο καθαρισμός, ταμπονάρετε με ιωδιούχο διάλυμα -που θα έχει συστήσει ο παιδίατρος- και αφήστε το τραύμα ανοιχτό. Μπορείτε να επαναλάβετε τον καθαρισμό μετά από κάποιες ώρες με λίγο ιωδιούχο διάλυμα. Το τραύμα σε λίγο καιρό θα «θρέψει», θα κάνει μία κρούστα και το δέρμα θα αναγεννηθεί.

Κι επειδή αυτή δεν θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που το παιδί θα γδαρθεί, έχετε πάντα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο τα απαραίτητα: γάζες, ορούς, οξυζενέ και τα συναφή.