Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, έφτασε!  Κάθε νέα συνθήκη προκαλεί στο παιδί, άγχος και ανασφάλεια. Σταθείτε δίπλα του.

Συναποφασίστε για το χώρο του. Εκεί θα μελετά και θα περνά αρκετές ώρες της ημέρας. Κάντε μαζί τις σχετικές αγορές, ώστε βιώνοντας τη διαδικασία να προετοιμαστεί ψυχολογικά.

Εξηγείστε με ειλικρίνεια. Μην ωραιοποιήσετε αλλά ούτε και να δραματοποιήσετε την κατάσταση. Να αισθανθεί ότι είναι κάτι φυσιολογικό για την εξέλιξή του. Όμως, μην συζητάτε συνεχώς για το σχολείο. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να κάνει και κάτι άλλο.

Ρουτίνα που γεννά ασφάλεια. Το παιδί αγαπά το σταθερό πρόγραμμα. Έτσι, θα εγκλιματισθεί με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις.

Καλές συνήθειες. Καλός ύπνος και καλό πρωινό. Ώρα για λιγότερη τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή!

Δώστε δύναμη στο παιδί. Ενθαρρύνετέ το να είναι κοινωνικό για  ν’ αποκτήσει ευκολότερα νέους φίλους. Αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και ζητά να μείνετε μαζί του, κάντε το τις πρώτες μέρες και μειώστε σταδιακά το χρόνο.  Ακούστε  με προσοχή όσα έχει να σας πει.  Να είστε σε συνεχή επικοινωνία με δασκάλους/εκπαιδευτικούς. Μην τους εκθέτετε στα μάτια του παιδιού, ακόμη κι αν είστε δυσαρεστημένοι με τη συνεργασία τους.