Ένα μαχαίρι, απροσεξία ή αδεξιότητα αρκούν για να κοπούμε. Αν το τραύμα είναι επιφανειακό το περιποιούμαστε μόνοι μας. Αν όμως είναι κάπως πιο σοβαρό:

Σωστή πετσέτα. Με μία καθαρή στεγνή  πετσέτα, τυλίγουμε καλά το σημείο στο οποίο έχουμε κοπεί, για να περιορίσουμε την αιμορραγία. Η πετσέτα να μην έχει χνούδι. Όχι χαρτοπετσέτα γιατί έχει μικρή απορροφητικότητα και διαλύεται όταν έρθει σε επαφή με το αίμα. Δεν αφαιρούμε την πετσέτα για να παρακολουθήσουμε την πορεία του τραύματος, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα γιατί έτσι ακυρώνουμε την προσπάθεια μας να πήξει το αίμα, οπότε πρέπει ν’ αρχίσουμε από την αρχή.

Σωστή πίεση. Η πίεση στο σημείο που κοπήκαμε πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν το αίμα νοτίσει την πετσέτα, δε την αφαιρούμε αλλά προσθέτουμε μία ακόμη πάνω από την πρώτη. Την δένουμε καλά με κολλητική ταινία γύρω από το τραύμα και συνεχίζουμε να πιέζουμε. Αν η αιμορραγία δεν υποχωρήσει, πιέζουμε  με το δάχτυλό μας στην κοντινότερη αρτηρία για να εμποδίσουμε την ροή του αίματος προς το επίμαχο σημείο και να δώσουμε χρόνο να πήξει το αίμα στην πληγή. Αν το  συμβάν είναι σοβαρό, πηγαίνουμε στο  νοσοκομείο.