Οι κακές διατροφικές συνήθειες αδειάζουν τις «μπαταρίες» του οργανισμού και νιώθουμε κουρασμένοι. Μήπως κάτι κάνουμε λάθος;

Τρώτε πρωινό; Το πρωί, το σώμα έχει μείνει για ώρες χωρίς καύσιμα, ιδίως ο εγκέφαλος. Αν και τα περισσότερα κύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια, τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται διαρκώς υδατάνθρακες για να λειτουργούν σωστά. Επιπρόσθετα, χωρίς φαγητό, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται κι αυτό μας κουράζει ενώ όσο συχνότερα παραλείπουμε γεύματα, τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας.

Τρώτε μεγάλες μερίδες; Όσο μεγαλύτερη ποσότητα τροφής καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας χρειάζεται ο οργανισμός για τη διαδικασία της πέψης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το στομάχι να γεμίζει με αίμα, στερώντας από το υπόλοιπο σώμα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Με μικρότερα και τακτικά γεύματα, το πεπτικό σύστημα λειτουργεί σωστά και τα επίπεδα ενέργειάς μένουν σταθερά.

Τρώτε σνακ; Μπισκότα, γλυκά ή αλμυρά, περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες που διασπώνται άμεσα, προσφέροντας μια δυνατή αλλά σύντομη έκρηξη ενέργειας, που στη συνέχεια μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι απ’ ότι πριν τα καταναλώσουμε. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η ζάχαρη σε αντίθεση με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία  μεταβολίζονται με βραδύτερο ρυθμό. Ναι λοιπόν σε ξηρούς καρπούς φρούτα και γιαούρτι.