Η μέρα μικραίνει και μαζί της η διάρκεια του ηλιακού φωτός. Η νέα συνθήκη έχει συνδεθεί με μία βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Οι επιστήμονες την αποκαλούν Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή ενώ ποιήματα και τραγούδια «μελαγχολία του φθινοπώρου».

Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας: αυτές οι φυσικές ουσίες επηρεάζουν τον ύπνο αλλά και στην ψυχική διάθεσή μας. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι λύπη, ανησυχία, άγχος, κούραση, κακός ύπνος, αυξημένη υπνηλία, διάθεση απομόνωσης αλλά και ακραία διάθεση για υδατάνθρακες.  Όσοι εργάζονται για πολλές ώρες μέσα σε κτίρια με κλειστά γραφεία ή λίγα παράθυρα μπορεί να εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα όλο το χρόνο. Σε άλλους ξεκινούν το φθινόπωρο και εντείνονται το χειμώνα.

Για ν’ αποφύγουμε τη «μελαγχολία του φθινοπώρου, μειώνουμε το χρόνο παραμονής μας σε χώρους που δεν έχουν πρόσβαση σε φυσικό φως. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι,  βάζουμε τον καναπέ ή το γραφείο δίπλα στο παράθυρο κι αν το γραφείο μας δεν έχει παράθυρα, κάνουμε μια βόλτα στο πάρκο.

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επιμένουν ζητούμε τη βοήθεια ειδικού γιατί μοιάζουν με  συμπτώματα ασθενειών, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπογλυκαιμία και ιογενείς λοιμώξεις όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)