Δύο κουταλιές της σούπας σταφίδες  ισοδυναμούν σε θρεπτικά συστατικά μ’ ένα φρούτο. Ακόμη και ψημένη, σε παξιμάδια, κέικ ή ψωμί, διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες.  Εντάξτε την λοιπόν στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα: οι ελληνικές σταφίδες είναι οι καλύτερες!

Η μαύρη σταφίδα έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αγγειοδιασταλτική δράση και είναι πλούσια σε:

Φρουκτόζη. Της δίνει γλυκιά γεύση και έχει γλυκαιμικό δείκτη.

Κάλιο και μαγνήσιο. Και τα δύο βοηθούν μειώνουν την κατακράτηση υγρών και άρα διευκολύνουν την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Σίδηρο. Βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C. Συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου και είναι πολύτιμη γιατί έχει επανορθωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τη γήρανση της επιδερμίδας ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Πολυφαινόλες. Ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών. Επιπρόσθετα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαιτητικές ίνες. Η μαύρη σταφίδα έχει μεγαλύτερη ποσότητα διαιτητικών ινών  από τα περισσότερα φρούτα, οι οποίες όπως είναι γνωστό καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπρόσθετα συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ.

Προβιοτικά. Ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)