Φακοί. Να είναι υψηλής απορροφητικότητας: η απορροφητικότητα δεν εξαρτάται από το πόσο… σκούροι είναι! Με ομοιογενή σύσταση, χωρίς φυσαλίδες ή ξένα σώματα.  Διαφορετικά καραδοκούν αντανακλάσεις, παραθλάσεις, εκτροπές, παραμορφώσεις κ.α.

Χρώμα.  Το καφέ στο φακό ενδείκνυται για έντονη ηλιοφάνεια, το κίτρινο για χειμερινά σπορ, το γκρι και το γκριζοπράσινο για καθημερινή χρήση. Οι χρωματιστοί φακοί (μωβ κ.α) ενδείκνυνται για την πόλη και όσους κάνουν θαλάσσια σπορ. Οι σκουρόχρωμοι περιορίζουν σημαντικά το ορατό φάσμα.  Οι διαβαθμισμένης σκουρότητας είναι κατάλληλοι για την οδήγηση.

Σκελετός. Να μην ακουμπά σε μάγουλα, φρύδια και κροτάφους, παρά μόνο στη μύτη και στη ράχη των αυτιών. Η επαφή του  μεταλλικού σκελετού  με το πρόσωπο, μπορεί να  οξειδώσει το μέταλλο και να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής.

Καταστήματα οπτικών. Όχι γυαλιά από πλανόδιους πωλητές. Κάθε ζευγάρι πρέπει να συνοδεύεται από Ενημερωτικό Σημείωμα, Ειδικό Πιστοποιητικό και σήμα CE.

Γυαλιά οράσεως. Γυαλιά  μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού , πρεσβυωπίας και πολυεστιακά μετατρέπονται με ειδική παραγγελία σε γυαλιά ηλίου. Οι πρόσθετοι φακοί ηλίου που τοποθετούνται πάνω από τα γυαλιά οράσεως είναι οικονομικοί αλλά προσφέρουν σχετικά κακή ποιότητα όρασης, με πολλές αντανακλάσεις.

Φακοί «καθρέφτες».  Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη  αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά μειώνουν και την φωτεινότητα.  Ενδείκνυνται για σπορ όπως σκι.

Παιδιά. Να φορούν γυαλιά ηλίου από μικρά, με πλήρη απορροφητικότητα, ελαφριά και άθραυστα για λόγους ασφαλείας.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)