Ας θωρακιστούμε αυτές τις γιορτές, ψυχικά, πνευματικά αλλά και διατροφικά! Ας πολλαπλασιάσουμε τα ΝΑΙ κι ας μείνουμε μακριά από βλαβερές συνήθειες και τοξικές σκέψεις.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας. Είναι η  καλύτερη συνταγή ψυχικής υγείας: οι γιορτές μας φέρνουν πιο κοντά με όσους αγαπάμε. Γέλιο, διασκέδαση και ανταλλαγή δώρων, είναι το τρίπτυχο που μας θωρακίζει ψυχικά και πνευματικά!  Η αγάπη που εισπράττουμε και δίνουμε, μειώνει την πίεση και τον πόνο, τονώνει το ανοσοποιητικό  σύστημα και ισχυροποιεί  τον αυτοσεβασμό μας.  Κάθε τι που μας βγάζει από τη ρουτίνα και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των «ορμονών της χαράς»: η καλή ψυχολογία είναι το σημαντικότερο όπλο απέναντι σε κάθε ασθένεια καθώς συμβάλει και στην ταχεία ανάρρωση των ασθενών.

Κάντε θετικές σκέψεις. Αφεθείτε στη μαγεία των γιορτών, χαλαρώστε και αποδιώξτε τις αρνητικές σκέψεις. Απολαύσουμε τη χαρά που δίνει η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Όχι υψηλές προσδοκίες. Είναι μία παγίδα, απόρροια  του καταναλωτικού τρόπου ζωής των τελευταίων δεκαετιών. Αν η απόκτηση υλικών αγαθών γίνει αυτοσκοπός, κινδυνεύουμε από αισθήματα ματαίωσης που βλάπτουν καρδιά και νευρικό σύστημα.

Ποιοτικός χρόνος με τους ανθρώπους μας. Θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα ενισχύσουμε  την αυτοεκτίμηση μας. Οι κοινωνικοποιημένοι άνθρωποι έχουν υγιή εγκέφαλο, λένε οι επιστημονικές έρευνες.

«Καλές πράξεις». Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση μας και συνοδοιπορούν με το κλίμα των ημερών.

Δώρα και καλή υγεία! Η προσφορά δώρων αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής, αν αφιερώσουμε χρόνο για την κατασκευή ή την επιλογή τους.

Βόλτα στην αγορά. Μας απομακρύνει από τον καταστροφικό για την υγεία… καναπέ. Καίμε θερμίδες και διώχνουμε το άγχος καθώς η σκέψη δραπετεύει απ’ όσα την απασχολούν. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε!

Βάλτε μουσική! Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα είδη της ελαττώνουν τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης, της κορτιζόλης και της ACTH ενώ μεταβάλλουν τα επίπεδα των ενδορφινών. Με το τραγούδι αναπνέουμε τόσο βαθιά όπως όταν ασκούμαστε εντατικά: εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο και μειώνεται  η μυϊκή ένταση.

Γελάστε δυνατά!  Είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί  ήπιας μορφής αεροβική άσκηση με προφανή οφέλη.

Οικογενειακές παραδόσεις. Οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, ωφελούν στην καρδιά όπως επίσης και η προσευχή και η πίστη γενικότερα.

Τρώμε υγιεινά και νόστιμα! Χωρίς να  στερηθείτε τίποτα, δοκιμάστε απ’ όλα. Ακόμη κι αν ξεφύγετε μην αυτομαστιγώνεστε: ένα πλούσιο γεύμα αυξάνει τις ενδορφίνες και αισθανόμαστε καλύτερα! Τροφές που κάνουν καλό είναι η γαλοπούλα- πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λιπαρά- το κάστανο που περιέχει  σύνθετους υδατάνθρακες και κάλιο, οι σταφίδες που προσφέρουν φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία χωρίς  λιπαρά αλλά και η μαύρη σοκολάτα που ωφελεί την καρδιά, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και εξισορροπεί τα κορεσμένα λιπαρά. Χρησιμοποιείστε φρέσκα λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών αντί για τσιπς και ποπ κορν. Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, σύμφωνα με έρευνες όσοι τους καταναλώνουν τακτικά είναι πιο αδύνατοι. Τέλος, το ρόδι «καθαρίζει το αίμα» και μας αποτοξινώνει. Για επιδόρπιο, επιλέξτε μικρό κομμάτι ή ακόμα καλύτερα μια φρουτοσαλάτα.

Όχι  πολλά πάρε -δώσε με τον… λευκό εχθρό: Τη ζάχαρη και το αλάτι!

Άφθονο νερό. Μας ξεδιψά και εμποδίζει τη μέθη.