Με την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες, οι μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με την αναπνοή και το άγγιγμα, στήνουν γιορτή!

Κρυολόγημα. Ρινική συμφόρηση, λαιμός που πονά και φτέρνισμα.  Ισορροπημένη διατροφή και καλός ύπνος, λειτουργούν ενισχυτικά.

Γρίπη. Εξαπλώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία. Προσοχή γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Νοροϊός. Είναι η συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας. Μολυσμένα τρόφιμα αλλά και κακή υγιεινή της τουαλέτας, επιδεινώνουν την κατάσταση. Μάθετε στο παιδί σας, να τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε προσεκτικά τα σκεύη σας και μην μαγειρεύετε αν είστε ασθενής.

Οξεία ωτίτιδα. Φθινόπωρο και χειμώνα είναι συχνότερη η οξεία μέση ωτίτιδα. Η εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται το καλοκαίρι και την προκαλούν βουτιές σε θάλασσα και πισίνες. Αν η ωτίτιδα οφείλεται σε ιούς, απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης. Αν οφείλεται σε βακτήρια,  αντιμετωπίζεται με απλά αντιπυρετικά και αναλγητικά. Ο παιδίατρος θα δώσει τη λύση.

Βρογχιολίτιδα. Λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλει κυρίως τα βρέφη, δυσκολεύοντας την αναπνοή τους και προκαλώντας σε ακραία περίπτωση συμπτώματα όπως μπλάβιασμα γύρω από το στόμα και τα ακροδάκτυλα. Αν ο πυρετός συνοδεύεται από έντονη αδιαθεσία ή  δεν υποχωρεί μέσα σε τρεις ημέρες, συμβουλευθείτε παιδίατρο.