Όπως αναφέρουν επιστημονικές έρευνες, το καλοκαίρι είναι σύμμαχος των ζευγαριών που θέλουν να τεκνοποιήσουν, με την ηλιοφάνεια και τη χαλάρωση, να λειτουργούν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, αν και η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων είναι αυξημένη το χειμώνα, ωστόσο, η η κινητικότητά τους είναι υψηλότερη το καλοκαίρι. Ιούλιο και Αύγουστο τα σπερματοζωάρια όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν δυο φορές περισσότερο κινητικά απ’ ό,τι τον Ιανουάριο. Η χαμηλή κινητικότητα  των σπερματοζωαρίων είναι η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Τα ευρήματα των ερευνών αν και δεν είναι δεσμευτικά είναι ωστόσο ενδεικτικά, με τους επιστήμονες να τείνουν να συμπεράνουν ότι η ηλιοφάνεια βελτιώνει και την ποιότητα των ωοκυττάρων στις γυναίκες. Βιταμίνη D και μελατονίνη, εκτιμάται ότι συμβάλουν στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου: η μελατονίνη, συγχρονίζει το βιολογικό ρολόι και ελέγχει τον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου.

Υπάρχει κι ένας μη βιολογικός παράγοντας: το στρες. Στις καλοκαιρινές διακοπές χαλαρώνουμε κι αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει…