Άνδρες και γυναίκες κινδυνεύουν από ουρολοιμώξεις: οι άνδρες λιγότερο συχνά γιατί έχουν πιο μακριά ουρήθρα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ασθένειες και ιοί που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της άμμου.

Μυρμηγκιές. Ιοί που φέρουν άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν το γνωρίζουν είτε δεν ενδιαφέρονται αν θα μολύνουν και άλλους.  Οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και μοιάζουν με μικρές ελιές στο χρώμα του δέρματος ή ανοικτό καφέ. Στις πατούσες εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα και πονάμε σαν να έχουμε πατήσει κάτι αιχμηρό και έχει μπει ξένο σώμα στο κάτω μέρος του ποδιού.

Μολυσματική τέρμινθος. Εμφανίζει σπυράκια με «άσπρο κεφαλάκι», παρόμοια με του σταφυλόκοκκου. Ωστόσο τα σπυράκια του σταφυλόκοκκου σπάνε εύκολα, σε αντίθεση με της μολυσματικής τερμίνθου τα οποία  δεν έχουν υγρό περιεχόμενο αλλά μια στερεή άσπρη μπαλίτσα.

Μύκητες. Ανθρωπόφιλοι, γεώφιλοι και ζωόφιλοι, προκαλούν μυκητιάσεις σε δέρμα και νύχια ενώ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μυκητίαση στο τριχωτό της κεφαλής. Στο δέρμα η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες  ενώ στο τριχωτό της κεφαλής και στα νύχια είναι μακροχρόνια.