Τις ανοιξιάτικες αλλεργίες προκαλούν οι μικροί κόκκοι της γύρης που αερομεταφέρονται σε αντίθεση με τους μεγάλους κόκκους της γύρης, που δεν μπορεί να τους μεταφέρει ο άνεμος.

Υπάρχουν τεστ με τα οποία μπορείτε να διακριβώσετε ποιο αλλεργιογόνο σας ταλαιπωρεί, τα οποία γίνονται στο δέρμα ή στο αίμα, με ευθύνη του αλλεργιολόγου.

Για αναπνευστικές, τροφικές, φαρμακευτικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε τσιμπήματα εντόμων, εφαρμόζονται συνήθως  τα επιδερμικά τεστ.  Ο αλλεργιολόγος, γνωρίζει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει στις ποσότητες του αλλεργιογόνου που εισάγει, χωρίς να προκαλέσει ερεθιστικές αντιδράσεις και παρενέργειες.

Αν το δέρμα σας αντιδρά σε φάρμακα, χημικά ή φυσικά προϊόντα, τα επιδερμικά τεστ -τύπου patch- είναι τα πιο κατάλληλα .  Για να μάθετε πόσο ευαίσθητοι είστε  σε αναπνευστικές, φαρμακευτικές αλλεργίες ή αλλεργίες από έντομα, κατάλληλα είναι τα  RAST τεστ, που γίνονται με τη λήψη αίματος.

Η κλασική ιατρική αντιμετωπίζει τα συμπτώματα των αλλεργιών με αντιισταμινικά- που ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία ή καταστολή- κορτικοστεροειδή και εισπνεόμενα φάρμακα, που περιορίζουν τα συμπτώματα. Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αντιλευκοτριενικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ενώ μπορείτε να κάνετε και εμβόλιο  για να απευαισθητοποιήσετε τον οργανισμό σας από τον παράγοντα που σας προκαλεί την αλλεργία.