Κατ’ αρχήν να είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Τα κλασικά της συμπτώματα είναι πυρετός, διάρροια, ρίγη, έμετοι, αδυναμία και ανορεξία. Φορείς της, μολυσμένες με τον ιό τροφές, νερό, πετσέτες και διάφορα αντικείμενα: η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ μεταδοτική.  Όταν ένα άτομο κάνει εμετό ή έχει διάρροια, μικρά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό μπορεί να μολύνουν βρύσες, λαβές από καζανάκια τουαλέτας, παιδικά παιχνίδια και πάνες.

Για να προστατευθούμε:

Πλένουμε επιμελώς τα χέρια με σαπούνι και νερό.  Μετά την τουαλέτα, όταν πρόκειται να πιάσουμε τρόφιμα, όταν κινηθήκαμε σε δημόσιους χώρους και αγγίξαμε αντικείμενα, όταν αλλάξαμε πάνα σε βρέφος ή ήρθαμε σ΄ επαφή με όποιον έχει συμπτώματα διάρροιας ή εμετού.

Ναι στη χλωρίνη για κουζίνα και τουαλέτα.

Απολυμαίνουμε μολυσμένα υφάσματα. Δηλαδή ρούχα, σεντόνια, πετσέτες και εσώρουχα). Τον ιό μεταδίδουν και όσοι βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης, έως και 3 με 4 ημέρες αφότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό και σαπούνι τον πάγκο της κουζίνας. Πριν και μετά την παρασκευή φαγητού.  Πλένουμε προσεκτικά τα τρόφιμα που δεν πρέπει να είναι χαλασμένα.

Προσοχή στο νερό που χρησιμοποιείτε! Βεβαιωθείτε για την καλή ποιότητά του. Αποφύγετε  τρόφιμα ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα.