Μακριά απ’ τα μουχλιασμένα! Η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες, που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργική αντίδραση, γαστρεντερικά προβλήματα ή ν’ αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό. Μην μυρίσετε τα μουχλιασμένα τρόφιμα γιατί με την εισπνοή εισχωρούν στον οργανισμό σπόρια μούχλας.

Ωστόσο, σκληρά τυριά όπως παρμεζάνα, τσένταρ και ελβετικό κίτρινο τυρί, μπορείτε να τα καταναλώσετε αν έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια μούχλας, γιατί συνήθως, δεν εισχωρεί βαθιά στο προϊόν. Μην ξύσετε όμως τη μούχλα, γιατί μπορεί να εξαπλωθούν σπόρια στον αέρα, σε επιφάνειες ή άλλα τρόφιμα. Κόψτε  το αλλοιωμένο κομμάτι τυριού σε βάθος 2,5 περίπου εκατοστών και πετάξτε το στα σκουπίδια. Όχι στον νεροχύτη!

Τα «χαλασμένα» φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να τα καταναλώσετε υπό προϋποθέσεις. Συνήθως  οι μικροοργανισμοί που φθείρουν εξωτερικά τα φρέσκα προϊόντα, δεν βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό.  Η αλλοίωση των προϊόντων, προκαλείται από την μάχη τους με τα μικρόβια. Τα φυτά, όπως κι εμείς,  συνυπάρχουν με μύκητες και βακτήρια, άλλα ωφέλιμα κι άλλα βλαπτικά. Στόχος των βακτηρίων, είναι να διαπεράσουν το περίβλημα του φρούτου ή του λαχανικού, για ν’ αντλήσουν ωφέλιμα συστατικά από το εσωτερικό του. Αν απομακρύνουμε το αλλοιωμένο τμήμα, μπορούμε να καταναλώσουμε το υγιές. Τροφική δηλητηρίαση προκαλούν στον άνθρωπο μικροοργανισμοί, οι οποίοι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Όταν λοιπόν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, τα πλένουμε προσεκτικά.