Όσοι έχουν παγωμένα άκρα- χέρια ή πόδια- δεν έχουν απαραίτητα χειρότερο κυκλοφορικό σύστημα από τους υπόλοιπους: απλά αντιδρούν με μεγαλύτερη ευαισθησία στην πτώση της θερμοκρασίας.

Τα παγωμένα άκρα μπορεί να οφείλονται και στην νόσο  του Raynaud: σε αυτήν την περίπτωση, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών και ενίοτε η μύτη και τα αυτιά, μπορεί να γίνουν λευκά ή μπλε και να μουδιάσουν. Ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα, μπορείτε είτε απλά να φορέσετε  γάντια και κάλτσες  είτε ν’ ακολουθήσετε  φαρμακευτική αγωγή, την οποία θα υποδείξει ο γιατρός, με στόχο να διασταλούν τα αιμοφόρα αγγεία.

Κρύα χέρια ωστόσο προκαλούν και παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο λύκος, ο διαβήτης, τα  χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Για να διαπιστώσετε βέβαια την αιτία που κάνει κρύα τα χέρια σας, πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις- και αιματολογικές- προκειμένου ο γιατρός ν’ αποφασίσει αν θα συνταγογραφήσει αγωγή, κάποιο συμπλήρωμα ή αλλαγή στην διατροφή σας.

Συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν είναι αλλαγές στην υφή του δέρματος (είναι πιο «σκληρό») στο χρώμα του δέρματος (π.χ μπλε), μούδιασμα ή “μυρμήγκιασμα” ανοιχτές πληγές ή και φουσκάλες με υγρό.