Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού είναι εδώ, ας βάλουμε στη σειρά όσα γνωρίζουμε για τη μάσκα, το αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας μας. Ας μην επιτρέψουμε στους αρνητές του κορωνοϊού να μειώσουν την αποφασιστικότητά μας.

Όπως γνωρίζουμε, τα σταγονίδια που εκτοξεύουμε καθώς μιλάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μετάδοσης του SARS-CoV-2. Η μάσκα συγκρατεί τα σταγονίδια και περιορίζει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Αφενός προστατευόμαστε και αφετέρου προστατεύουμε και τους γύρω μας γιατί είναι πιθανό να έχουμε μολυνθεί και απλά να είμαστε ασυμπτωματικοί.

Ακόμη όμως κι αν για την τοποθέτηση και την αφαίρεσή της ακολουθούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής των χεριών (με σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό)  φορώντας την, τηρούμε παράλληλα τις αποστάσεις ασφαλείας- στα δύο μέτρα- ενώ αποφεύγουμε ν’ αγγίζουμε το πρόσωπό με τα χέρια μας. Η μάσκα είναι συμπληρωματική: δεν υποκαθιστά οποιαδήποτε άλλο προληπτικό μέτρο.  Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη, στόμα και πηγούνι: να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο. Δεν την αγγίζουμε όταν τη φοράμε γιατί τα δάχτυλά μας, μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό. Μόλις υγρανθεί, πρέπει να την αφαιρούμε και να την πετάμε κρατώντας από τα κορδόνια. Αν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων την πλένουμε συχνότατα, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C. Η μάσκα συμβάλει στην πρόληψη της μόλυνσης, γιατί μειώνει την πιθανότητα να αγγίξουμε το στόμα και τη μύτη όταν τη φοράμε.

Υφασμάτινη μάσκα. Επιλέξτε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση: καταλληλότερη θεωρείται η μάσκα από 100% βαμβακερό ύφασμα, με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα. Εναλλακτικά- αλλά με χαμηλότερο βαθμό προστασίας- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε δύο στρώματα από βαμβακερό ύφασμα πιο χαλαρής ύφανσης, είτε λινό είτε μεταξωτό.

Χειρουργική μάσκα μίας χρήσης. Οι παράλληλες πτυχώσεις σε όλο το πλάτος της βοηθούν να εφαρμόσει καλύτερα στο κάτω μέρους του προσώπου. Αν και  είναι υποαλλεργική και ιδιαίτερα ανθεκτική, προσφέρει περιορισμένη προστασία σε σύγκριση με άλλες μάσκες.

Ασπίδα Προστασίας Προσώπου. Επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα η οποία ρυθμίζεται στο κεφάλι: προστατεύει από μικροοργανισμούς και δίνει επαρκή αερισμό.  Εύχρηστη και αντιθαμβωτική συνίσταται για όσους φορούν  γυαλιά όρασης.

Προσωπίδα Τύπου Γυαλιών. Μάσκα προστασίας προσώπου πολλαπλών χρήσεων. Διάφανη και σταθερή στο πρόσωπο. Ενδείκνυται για τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης.

Μάσκα Προστασίας FFP. Πιστοποιημένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διακρίνονται σε FFP-1-2-3, ανάλογα με το φίλτρο απόδοσης τους. Η FFP1 προστατεύει από την σκόνη αλλά όχι από ιούς και βακτήρια. Η FFP2 είναι μιας χρήσης και φιλτράρει ιούς, βακτήρια, σκόνη, ρύπανση και σταγονίδια. Το υλικό της είναι φιλικό στην επιδερμίδα και ανθεκτικό στην υγρασία. Η FFP3 προστατεύει από πολύ μικρά σωματίδια του αέρα και υψηλά επίπεδα σκόνης. Έχει το ισχυρότερο φίλτρο από τις FFP.

Μάσκα Προστασίας Προσώπου D1. Προστατευτική μάσκα πολλαπλών χρήσεων. Ενδείκνυται για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

Χρήσιμες συμβουλές

Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στο πρόσωπο. Να μην προκαλεί εκδορές ή  να εμποδίζει την αναπνοή.

Καλύπτουμε οπωσδήποτε μύτη και στόμα.

Δεν φοράμε τη μάσκα κάτω από το σαγόνι ή πάνω από το μέτωπο.

Την αφαιρούμε  μόνο σε εξωτερικό χώρο και με την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους: αποφεύγουμε ν’ αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Όταν την αφαιρέσουμε την τοποθετούμε με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω, σ’ ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ή σε μία χάρτινη σακούλα. Την ξαναφοράμε αφού απολυμάνουμε τα χέρια μας.

Για να την βγάλουμε πιάνουμε  τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά και τη βγάζουμε προς τα μπροστά, ώστε να μην την αγγίξουμε καθόλου.

Η μάσκα δεν πρέπει να έχει σκισίματα ή τρύπες.

Την αλλάζουμε όταν νοτίσει ή λερωθεί.

Αν η μάσκα έχει μια σκληρή άκρη που λυγίζει, αυτό γίνεται για να εφαρμόσει στο σχήμα της μύτης σας, δηλαδή αυτό είναι το επάνω μέρος της.