Όχι στο καυτό μπάνιο. Αφαιρεί τα προστατευτικά λιπίδια της επιδερμίδας. Κάντε σύντομο μπάνιο με χλιαρό νερό και σκουπιστείτε απαλά. Κλείστε τη βρύση όσο σαπουνίζεστε για να περιορίσετε την έκθεση του δέρματος στο τρεχούμενο νερό.

Σωστά προϊόντα καθαρισμού. Με pH για αφυδατωμένο δέρμα. Αποφύγετε καθαριστικά με σαπούνι γιατί αφαιρούν γρήγορα το προστατευτικό λίπος. Όχι σε αλκαλικά προϊόντα, που διαταράσσουν το pΗ του δέρματος. Ναι σε  καθαριστικά με ουδέτερο pH (pH=7) και ενυδατικές κρέμες χωρίς αρώματα και αλκοόλ. Εφαρμόστε ενυδατικές κρέμες και μαλακτικές λοσιόν μετά το μπάνιο, με βιταμίνη E, για την ισορροπία λιπιδίων και υγρασίας στο δέρμα. Βούρτσες και σκληρά σφουγγάρια αφαιρούν βίαια το λίπος από το δέρμα ενώ βλαπτικά είναι και τα ισχυρά καθαριστικά για το σπίτι.

Κατάλληλα ρούχα. Ναι στα βαμβακερά. Αποφύγετε τα στενά γιατί προκαλούν τριβή.

Άφθονο νερό. Ελαττώστε καφέ και αλκοόλ. 

Διατροφή. Ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια και πράσινα λαχανικά καταπολεμούν την ξηροδερμία. Οι  βιταμίνες A, B, C και E ευεργετούν το δέρμα. Καταναλώστε συκώτι, σπανάκι, μπρόκολο, αρακά, καρότο, πορτοκάλι, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λιναρόσπορο, σολομό, γαύρο και σαρδέλα. Αποφύγετε ζάχαρη, φρουκτόζη και επεξεργασμένα φαγητά και μειώστε τα  δημητριακά: έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλαδή ανεβάζουν απότομα την ινσουλίνη και προκαλούνται φλεγμονές στον οργανισμό.

Καλός ύπνος. Θρέφει το δέρμα και αφαιρεί τα ξηρά κύτταρα.

Πώς να προστατευθώ από την ξηροδερμία;