Δεν μπορείτε, αν ήδη δώσατε αίμα τις τελευταίες 12 εβδομάδες: πρέπει να περάσουν 16 εβδομάδες. Απαγορευτικό είναι και αν λαμβάνετε ή λαμβάνατε αντιβίωση έως πριν 7 ημέρες, αν έχετε  βήχα, πονόλαιμο ή κρύωμα ή αν εκδηλώσατε ηπατίτιδα ή ίκτερο τον τελευταίο χρόνο.

Μην δώσετε αίμα, αν λάβατε οι ίδιοι τον τελευταίο χρόνο ή αν κάνατε πίρσινγκ ή τατουάζ τον τελευταίο χρόνο. Και ο βελονισμός είναι αποτρεπτικός, αν έγινε τον τελευταίο χρόνο: εκτός κι αν έχετε  πιστοποιητικά ότι έλαβε χώρα σε εγκεκριμένο ίδρυμα.

Δεν πρέπει να δώσετε αίμα, αν υποβληθήκατε σε θεραπεία με αυξητική ορμόνη ή σε σοβαρό χειρουργείο. Επικίνδυνο είναι να δώσετε αίμα και αν ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή αν υποβληθήκατε σε  πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση. Αν απλώς κάνατε σφραγίσματα μπορείτε να δώσετε αίμα ακόμη και την ίδια μέρα. Ωστόσο, για απλές εξαγωγές απαιτείται αναμονή 24 ωρών.

Απαγορεύεται να δώσετε αίμα, αν έχετε έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες, αν κάνατε συγκεκριμένα εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες, αν είστε σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αν ερευνάτε κάποιο θέμα υγείας.

Αίμα δεν μπορούν να δώσουν τέλος  και οι έγκυες ή όσες δεν συμπλήρωσαν χρόνο από τότε που γέννησαν, όπως και όσοι δεν συμπλήρωσαν 12 μήνες από την επιστροφή τους από περιοχή με έξαρση ελονοσίας.