Αν και ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για ν’ απολαύσουμε τα οφέλη του.

Ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί την υγεία, βελτιώνει την ψυχική διάθεση μας προστατεύσει από λάθη και ατυχήματα και αυξάνει την ενεργητικότητα, αρκεί να μην είναι παρατεταμένος. Διεθνείς οργανισμοί όπως το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστούν να μην διαρκεί πάνω από μισή ώρα, σίγουρα όχι πάνω από μία, με καταλληλότερο χρόνο το διάστημα μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι.

Αν και δεν μπορεί ν’  αναπληρώσει έναν κακής ποιότητας νυκτερινό ύπνο, τονώνει τον οργανισμό και ίσως είναι μυστικό μακροζωίας. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι ζουν πολλά χρόνια έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους την μεσημεριανή ξεκούραση.

Αν όμως κοιμηθούμε περισσότερο από μία ώρα, είναι πιθανό να μπούμε στο στάδιο των ονείρων και όταν ξυπνήσουμε να μην έχουμε πολύ καλή επαφή με το περιβάλλον, να βρεθούμε σε μία κατάσταση που οι επιστήμονες αποκαλούν «αδράνεια του ύπνου», δηλαδή νοιώθουμε κάπως σαν χαμένοι. Έτσι, δεν νοιώθουμε αναζωογονημένοι ενώ η πολύωρη ανάπαυση ίσως προκαλέσει προβλήματα και στον βραδινό ύπνο μας, γιατί θα έχουμε απορρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι.