Αν και ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα και όχι στη βόρεια Ευρώπη, εκτιμάται ότι  σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, την οποία ο οργανισμός τη συνθέτει στο δέρμα, με τη βοήθεια της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας: μόνο 10% της βιταμίνης, την προσλαμβάνουμε  από την τροφή.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές γιατί κύρια πηγή λιπαρών στη διατροφή μας είναι το ελαιόλαδο ενώ στη βόρεια Ευρώπη, καταναλώνουν  μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ιδίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας: η ικανότητα παραγωγής της από τον οργανισμό μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία μας.

Για ν’ αυξήσουμε την ποσότητά της, καλό είναι να βγαίνουμε καθημερινά στον ήλιο για 10 με 15 λεπτά, χωρίς αντηλιακό. Κι αν και πάλι έχουμε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, μόνο ο γιατρός θ’ αποφασίσει αν πρέπει να μάς χορηγηθεί συμπλήρωμα διατροφής. Είναι πραγματικά πολύτιμη η βιταμίνη D, γιατί θωρακίζει το μυοσκελετικό, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει τον μεταβολισμό ενώ δρα και αντικαταθλιπτικά. Και βέβαια, προστατεύει τον  οργανισμό από διαβήτη, καρδιοπάθειες, κακοήθειες και ορισμένα αυτοάνοσα.