Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό μας απειλούν και δεν εμφανίζονται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες…

Διάρροια και γαστρεντερίτιδα. Προκαλούν αφυδάτωση που εκδηλώνονται με σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα, δίψα, κόπωση, ζάλη ή σύγχυση.

Τύφος. Ιδιαίτερα μεταδοτική βακτηριδιακή μόλυνση.  Η κακή αποχέτευση οδηγεί ανθρώπινα περιττώματα  σε πηγές πόσιμου νερού και στην τροφική αλυσίδα. Εκδηλώνει υψηλό πυρετό και πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Δυσεντερία. Φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται με μολυσμένα νερά μπορεί  να μας μεταφέρουν μικρόβια που προκαλούν διάρροια με δυσεντερία. Απαιτούνται αυστηροί  κανόνες υγιεινής.

Χολέρα. Το έντερο προσβάλλεται  από την εντεροτοξίνη το βακτηρίου  Vibrio cholerae. Για τη μετάδοση της έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια με μολυσμένο νερό αλλά και ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστακοειδή).

Μηνιγγίτιδα.  Φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Εκδηλώνεται με ξαφνικό υψηλό πυρετό, ισχυρό πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα, δυσκολία των κινήσεων στον λαιμό, έμετο,  ναυτία, σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης, υπνηλία ή δυσκολία αφύπνισης και ευαισθησία στο φως.

Ηπατίτιδα. Μεταδίδεται με μολυσμένο νερό, τρόφιμα ή αντικείμενα.

Πολιομυελίτιδα. Συνήθως, εισβάλει από το στόμα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση των άνω ή κάτω άκρων, ακόμη και να οδηγήσει στον θάνατο. Ναι στον εμβολιασμό!