Το ιπποφαές -από τις λέξεις ίππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη) – περιέχει πάνω από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά και  15 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι! Λέγεται ότι στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  τα άλογα που έτρωγαν φύλλα και καρπούς του, θεραπεύονταν και γυάλιζε το τρίχωμα τους.

Επιπρόσθετα προσφέρει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και καροτενοειδή, τα οποία που συμβάλλουν στη μάχη ενάντια σε ωχρά κηλίδα, καταρράκτη αλλά και στη μειωμένη νυχτερινή όραση. Σημαντική και η δράση των 18 διαφορετικών αμινοξέων του:  οκτώ από αυτά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό (θρεονίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, λευκίνη, λυσίνη, trytophan, ισολευκίνη, και φαινυλαλανίνη). Με πληθώρα αντιοξειδωτικών και υπεροξειδίου της δισμουτάσης (SOD), προσφέρει αντιγηραντική προστασία ενώ τα πολύτιμα λιπαρά Οξέα του (ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7) μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, εμποδίζουν  το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, αυξάνουν την HDL-χοληστερόλη και μειώνουν  ένα δείκτη φλεγμονής την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία ενοχοποιείται για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ονομαστό είναι το  ιπποφαές της Αιανής Κοζάνης: το φθηνό κινεζικό ψημένο ιπποφαές δεν έχει  καμία διατροφική αξία. Κυκλοφορεί σε συμπληρώματα διατροφής, σε έλαιο, σε αποξηραμένη μορφή, σε σκόνη, σε αφεψήματα και τσάι, σε χυμούς, σε κρασιά ή λικέρ αλλά και σε προϊόντα ομορφιάς (κρέμες, λοσιόν).