Πυρετός, διάρροια, ρίγη, έμετοι, αδυναμία και ανορεξία μας ταλαιπωρούν λόγω της  ιογενούς γαστρεντερίτιδας, συνηθισμένη λοίμωξη του εντέρου. Φορείς της, μολυσμένες με τον ιό τροφές, νερό, πετσέτες και διάφορα σκεύη.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Σταγονίδια εμετού ή διάρροιας που περιέχουν τον ιό μπορεί να μολύνουν επιφάνειες και μεταδίδουν τον ιό έως και 48 ώρες αφού σταματήσουν τα συμπτώματα.  Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι αυτοϊάσιμες, δηλ. τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους αλλά πρέπει να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

  • Πλένουμε τακτικά και με προσοχή τα χέρια μας με σαπούνι και νερό: μετά την τουαλέτα, όταν πρόκειται να πιάσουμε τρόφιμα, όταν έχουμε κινηθεί σε δημόσιους χώρους, όταν αλλάξουμε πάνα σε βρέφος ή αν έρθουμε σε επαφή με όποιον έχει συμπτώματα διάρροιας ή εμετού.
  • Ναι στην σπιτική χλωρίνη για κουζίνα και τουαλέτα.
  • Απολυμαίνουμε μολυσμένα ρούχα, σεντόνια, πετσέτες και εσώρουχα ενώ αποφεύγουμε την όσους πάσχουν από γαστρεντερίτιδα. Τον ιό μεταδίδουν και όσοι βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης, έως και 4 ημέρες αφότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
  • Καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό και σαπούνι τον πάγκο της κουζίνας ή τους χώρους προετοιμασίας των υλικών, πριν και μετά την παρασκευή φαγητού.

Τα τρόφιμα  να είναι σε καλή κατάσταση και να τα πλένουμε προσεκτικά. Προσοχή στο νερό που χρησιμοποιείτε!