Η μάχη ενάντια στο τσιγάρο είναι μαραθώνιος με πολλά εμπόδια: το μεγαλύτερο η αποδόμησή του. Το ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπουν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες, για τη θανάσιμη καπνιστική συνήθεια, «θολώνουν» τηλεοπτικές σειρές σε πλατφόρμες όπως το Netflix, όπου οι ήρωες καπνίζουν αρειμανίως.  Και κάπως έτσι, επιστρέφουμε στη δεκαετία του ’50, όταν σπεύσαμε να μιμηθούμε καπνιστές κινηματογραφικούς ήρωες: μοιραίους κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Καρκίνος των πνευμόνων, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις απειλούν τους καπνιστές. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) δίνει την καλύτερη αφορμή να επανέλθουμε στο θέμα.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήσαμε στην ΑΚΟΣ,  ότι  η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αντικαπνιστικό αγώνα. Αν λοιπόν το κάπνισμα επανακτήσει τον θρόνο του, ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, οι επιστημονικές προσπάθειες ακυρώνονται. Κι αυτό γιατί κανείς δεν θα θέλει ν’ ακούσει ότι το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου, εκτοπίζει το οξυγόνο από το αίμα και βάζει βόμβα στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων: ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων σε λάρυγγα (87%),  στόμα (74%), οισοφάγο (53%), ουροδόχο κύστη (50%), νεφρό (39%), πάγκρεας (38%) και τράχηλο της μήτρας (6%).

Ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει έως και 5 φορές την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου, ιδιαίτερα αν καπνίζουμε από νεαρή ηλικία ενώ προκαλεί αρτηριακή πίεση και  αυξάνει την πιθανότητα σακχαρώδους διαβήτη.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η νόσος των καπνιστών και των ανθρακωρύχων!  Μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων να απορροφούν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα και οι   συνέπειες ιδίως μετά τα 50 είναι τραγικές: μόνιμη και χρόνια ασφυξία ενώ κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί ν’ απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πανδημία του κορωνοϊου οι ασθενείς με ΧΑΠ, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Αιματολογικοί όγκοι, αρθρίτιδες αλλά και στειρότητα απειλούν τους καπνιστές.

Οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου με τους καπνιστές ενώ είναι αδήριτη η ανάγκη η διακοπή καπνίσματος να ενταχθεί στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενή.

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι άμεσα ορατά.

20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση.

8 ώρες μετά ,τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα πέφτουν στο μισό και τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

24 ώρες μετά, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα.

48 ώρες δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα. Ανακτούμε γεύση, όσφρηση και δροσερή αναπνοή μέσα σε λίγες μέρες, κοιμόμαστε καλύτερα και αυξάνεται η αντοχή μας.

Ακόμη κι αν σταματήσετε να καπνίζετε μετά τα 60, πνεύμονες και   εγκέφαλός θα λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με καπνιστών. Όσο νωρίτερα ξεκινήσατε να καπνίζετε κι όσο περισσότερα τσιγάρα ανάβετε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

Έγκυες αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Το κάπνισμα κατά την κύηση είναι έγκλημα εκ προμελέτης. Απειλεί την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και αργότερα  ακυρώνει τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού.  Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα της εγκύου εξασθενεί το ανοσοποιητικό και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.  Ο καπνός που εισπνέει το έμβρυο μέσω της μητέρας, του προκαλεί αναπνευστικά νοσήματα, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών ενώ αυξάνει τις αυτόματες αποβολές. Οι καπνίστριες συχνά αντιμετωπίζουν αποκόλληση του πλακούντα και αιμορραγίες ενώ τα παιδιά τους είναι πιθανό να γεννηθούν με μικρό βάρος,  μικρότερο σώμα και περίμετρο κεφαλής και περισσότερα προβλήματα υγείας: υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης και νοητικής υστέρησης. Το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων στα παιδιά. Επικίνδυνα είναι ακόμη και τα υπολείμματα καπνού στα μαλλιά και στα ρούχα της μητέρας.

Και κάτι τελευταίο: στο τσιγάρο δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο βλαπτικές συνήθειες. Όπως δείχνουν οι έρευνες και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει.

Κόψτε το τσιγάρο ΣΗΜΕΡΑ!