Είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι. Θεωρώ ότι όλοι και όλες πρέπει να ξέρουμε τη σωστή απάντηση!

 

Είναι επικίνδυνο το στοματικό σεξ;

Αν και το στοματικό σεξ είναι μια ευχάριστη και φυσική πρακτική, είναι επικίνδυνο χωρίς μέτρα προφύλαξης. Το στοματικό σεξ συνδέεται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα: ο ιός HPV μπορεί να περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά το σεξ. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κονδυλώματα σε άνδρες και γυναίκες, με το στοματικό σεξ, μπορεί να μολύνει και την στοματική κοιλότητα του ερωτικού συντρόφου. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν το άτομο που κάνει τον στοματικό έρωτα έχει πληγές ή γδαρσίματα στο στόμα ή και μικρές αμυχές που προκλήθηκαν επειδή βούρτσισε τα δόντια του πριν τη σεξουαλική πράξη.  Να σημειωθεί ότι Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η γονόρροια, συνήθως μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ, σε σύγκριση με άλλα, όπως ο ιός HIV. Για να προφυλαχθείτε και από τον HIV, δηλαδή τον ιό του Αίητζ, αποφύγετε την επαφή με το σπέρμα: είτε διακόψτε την πράξη πριν την εκσπερμάτωση είτε χρησιμοποιείστε προφυλακτικό. Επιπρόσθετα, μην  χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή οδοντόβουρτσα λίγο πριν το στοματικό σεξ γιατί μπορούν να προκληθούν βλάβες στα ούλα. Χρησιμοποιείτε μόνο το στοματικό διάλυμα πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη ενώ βεβαιωθείτε ότι τα γεννητικά όργανα του συντρόφου σας δεν έχουν πληγές, εκκρίσεις ή φλεγμονή.

 

Το αλκοόλ βοηθά να κάνω καλύτερο σεξ;

Αν και λίγο αλκοόλ, βοηθά να χαλαρώσουμε, η υπερκατανάλωση  παρεμποδίζει λειτουργίες καθοριστικές για τη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό: κυκλοφορία του αίματος, αναπνοή και ευαισθησία στις νευρικές απολήξεις. Αν και βοηθά στο να υπερνικήσουμε τις σεξουαλικές μας αναστολές, αν χάσουμε τον έλεγχο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις, όπως το να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικό ή με ανθρώπους που δεν θα επιλέγαμε αν ήμασταν νηφάλιοι. Το αλκοόλ «ξεγελά»: απαιτείται περίπου μισή ώρα για να αισθανθούμε τις επιπτώσεις του. Στο μεταξύ θα έχουμε πιεί κι άλλο…

 

Το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ είναι πιο επικίνδυνο;

Στα ετερόφυλα ζευγάρια, στο κολπικό σεξ η γυναίκα βρίσκεται σε διπλάσιο κίνδυνο από τον άνδρα στο να μολυνθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV είναι μεγαλύτερος με το παθητικό πρωκτικό σεξ: το άτομο στον παθητικό ρόλο,  αντιμετωπίζει έως και 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης σε σχέση με το κολπικό σεξ. Στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, κίνδυνο μετάδοσης εμφανίζει και ο ενεργητικός παρτενέρ, ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τον παθητικό. Το προφυλακτικό προστατεύει σε μεγάλο- αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό- το ζευγάρι ομόφυλο ή ετερόφυλο. Η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων πάντα ελλοχεύει κινδύνους…

 

Κι αν το προφυλακτικό σπάσει;

Αν σπάσει κατά την διάρκεια της επαφής, μην προσποιηθείτε τους αδιάφορους! Αντικαταστήστε το και μετά ολοκληρώσετε τη σεξουαλική πράξη. Αν το σπέρμα χυθεί έξω, πλύνετέ το με νερό και σαπούνι. Αν χυθεί στον κόλπο και οι μέρες είναι γόνιμες, αναζητείστε επείγουσα αντισύλληψη, όπως π.χ το «χάπι της επόμενης ημέρας», το οποίο καθυστερεί ή αναστέλλει την ωορρηξία, μπλοκάροντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Μην αισθάνεστε αμηχανία να μιλήσετε στο σύντροφό σας για τη χρήση του προφυλακτικού. Κάντε το πριν βρεθείτε σε σεξουαλική διέγερση!

 

Υπάρχουν «ακίνδυνα» και «επικίνδυνα» ερωτικά παιχνίδια;

Η κολπική και η πρωκτική επαφή έχουν τους υψηλότερους κινδύνους για τη μετάδοση των περισσότερων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Λιγότερο επικίνδυνα ερωτικά παιχνίδια είναι ο αυνανισμός, το φιλί, η κολπική επαφή με προφυλακτικό και η πρωκτική επαφή με προφυλακτικό.  Τα σωματικά υγρά που πρέπει να προσέχετε περισσότερο είναι το αίμα, το σπέρμα, το προ της εκσπερμάτισης έκκριμα, τα κολπικά υγρά και τα υγρά από πληγές που προκαλούν ΣΜΝ.   Οι γυναίκες, καλό είναι να αποφύγουν την ανάμειξη των υγρών του σώματος του συντρόφου τους με τον κόλπο τους, τον πρωκτό, και το στόμα.