Όταν αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι, για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών, παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει ό,τι απαιτείται για να νοιώσουμε καλύτερα, τότε πρέπει ν’ αναζητήσουμε την αιτία που την προκαλεί.
Παροδική κόπωση προκαλούν κοινές ιώσεις, στρες, ανεπαρκής ύπνος, υπερατλαντικά ταξίδια, έμμηνος ρύση, εμμηνόπαυση ή το αλκοόλ. Μόνιμη κόπωση προκαλούν και μία σειρά από ασθένειες που αφορούν στο αναπνευστικό ή στο κυκλοφορικό σύστημα, σε προβλήματα του ανοσοποιητικού αλλά και ορμονικές διαταραχές, χρόνιες φλεγμονές, ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ψυχιατρικά σύνδρομα, ινομυαλγία αλλά και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Το σύνδρομο παράλληλα εκδηλώνει συμπτώματα όπως πόνοι σε μύες και αρθρώσεις, ευαίσθητοι λεμφαδένες σε τράχηλο και μασχάλη, πονόλαιμος, διαταραχές της μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται χρήση ενοχοποιητικών φαρμάκων, ουσιών ή αλκοόλ, ύπνος που δεν ξεκουράζει, απουσία ευωχίας μετά την άσκηση και πονοκέφαλοι. Αρκετές φορές πριν εμφανισθεί το σύνδρομο, λοιμώδη νοσήματα, ταλαιπωρούν τον οργανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση αναζητούμε ιατρική συνδρομή.
Επιπρόσθετα:
Λένε ναι σε ήλιο και κίνηση. Μπορούν να συνδυαστούν με ημίωρο περπάτημα σε καθημερινή βάση. Με το βάδισμα σταθεροποιούνται το νευροφυτικό και ορμονικό σύστημα, τονώνεται η κυκλοφορία ενώ η βιταμίνη D, που παράγεται από την έκθεση στον ήλιο είναι πολλαπλά ευεργετική.
Όχι στις επικίνδυνες δίαιτες. Οι απότομες αυξομειώσεις βάρους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Μία διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, ενισχύει τον οργανισμό.
Ναι στη μεσογειακή διατροφή. Άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, extra παρθένο ελαιόλαδο, ψωμί ολικής άλεσης κ.α
Όχι σε αλκοόλ, αναψυκτικά και γλυκά.
Ναι στο σταθερό ωράριο ύπνου. Για τον ενήλικο, συνήθως επαρκούν 7 με 8 ώρες το 24ωρο, είναι όμως και θέμα ιδιοσυγκρασίας.
Όχι στο κάπνισμα. Ελαττώνει σημαντικά την επάρκεια οξυγόνου στα κύτταρα, το οποίο είναι απαραίτητο για την παροχή υψηλής ενεργειακής εφεδρείας.
Ναι στις αγχολυτικές δραστηριότητες. Διώχνουν το στρες!
Τι άλλο φταίει;
Κούραση όμως προκαλούν κι άλλες αιτίες ή ασθένειες.
Τρώτε λίγο. Μπορεί να μην τρώτε αρκετά ή να τρώτε λάθος τροφές. Τρώτε ένα υγιεινό πρωινό, με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυγά, τα οποία διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.
Ελλιπής ενυδάτωση. Μήπως δεν πίνετε αρκετό νερό; Σε αυτήν την περίπτωση, η καρδιά δουλεύει σκληρότερα να κυκλοφορήσει το αίμα, προκαλώντας αίσθημα κούρασης.
Αναιμία. Προκαλείται όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει το οξυγόνο που απαιτείται σε ιστούς και όργανα. Διαγιγνώσκεται εύκολα με εξέταση αίματος. Η πιο κοινή αιτία της, είναι η έλλειψη σιδήρου, οπότε πρέπει να διατρέφεστε με τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή να πάρετε συμπληρώματα σιδήρου.
Υπολειτουργία θυρεοειδούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μεταβολισμός δουλεύει πολύ αργά, οπότε προκαλείται κούραση ενώ αυξάνεται και το βάρος. Μη καθυστερήσετε να κάνετε τη σχετική εξέταση αίματος.
Άπνοια. Είναι συχνότερη στους υπέρβαρους μεσήλικες άντρες ενώ την επιδεινώνουν αλκοόλ και κάπνισμα. Διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, μην καπνίζετε και αποφύγετε το αλκοόλ.
Λοίμωξη του ουροποιητικού. Ενίοτε, αντί για το αίσθημα καύσου, η κούραση μπορεί να είναι το μόνο σημάδι.
Λοιμώδης μονοπυρήνωση. Προκαλεί κούραση, πυρετό, πονόλαιμο και πρησμένους αδένες.
Τροφική δυσανεξία. Ενίοτε προκαλεί αυξημένη ανάγκη για ύπνο. Για παράδειγμα στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, ο οργανισμός αντιδρά στη γλουτένη, με συμπτώματα κόπωσης, διάρροιας και αναιμίας.
Κατάθλιψη. Προκαλεί κούραση, πονοκεφάλους και απώλεια όρεξης.