Τα παντζάρια είναι στην εποχή τους και είναι πλούσια σε μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, στην οποία οφείλουν  το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.  Είναι πολλαπλά ωφέλιμα γιατί:

 

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιό τους συμβάλει στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και στη συντήρηση των οστών.

Μειώνουν τη χοληστερίνη. Το φολικό οξύ των φυτικών ινών του παντζαριού, μειώνει και τα τριγλυκερίδια.

Πολυβιταμινούχα. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Μας παρέχει βιταμίνες Β1 και Β2, υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

“Ασπίδα” στην αναιμία. Ο σίδηρός τους συμβάλει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά των παντζαριών διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αντικαταθλιπτικά. Το οφείλουν στις βεταλαϊνες τους. Περιέχουν και τρυπτοφάνη (ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα) η οποία μας χαλαρώνει και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση, σαν να καταναλώσαμε σοκολάτα.

Ο χυμός τους κρατά τον εγκέφαλο νέο! Συμβάλει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και άρα τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία ακόμα και σε περιπτώσεις άνοιας. Τα παντζάρια ενισχύουν  την πνευματική απόδοση.