Δεν είναι μόνο άκομψη αλλά και επιβλαβής συνήθεια, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ιστό των νυχιών αλλά και να επηρεάσει την υγεία του στόματος ή να προκαλέσει θέματα στη γνάθο. Το δάγκωμα των νυχιών μεταδίδει βακτήρια και ιούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας και μόλυνσης.

Πρωτίστως μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας: είναι ο βασικότερος λόγος που δαγκώνετε τα νύχια σας. Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό: θα βελτιώσει ούτως η άλλως την καθημερινότητά σας. Στην ίδια λογική, αναζητείστε βότανα που καταπολεμούν το στρες και εντάξτε τα αφεψήματά τους στην καθημερινότητά σας: από χαμομήλι έως λεμονόχορτο…

Εναλλακτικά, για ν’ απαλλαγείτε απ’ αυτήν τη βλαβερή συνήθεια, κρατάτε τα νύχια σας κομμένα, βάφετέ τα με πινέλο με πικρή γεύση ή φοράτε γάντια. Μία άλλη λύση είναι να μασάτε τσίχλες, με φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης, εκτός κι αν πάσχετε από παθήσεις όπως η διαταραχή των κροταφογναθικών αρθρώσεων.

Και μέχρι να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας,  φροντίστε την υγεία σας πλένοντας τα χέρια σας όσο το δυνατόν συχνότερα: αν είναι να δαγκώσετε τα νύχια σας, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι είναι καθαρά!