Τα τσιμπήματα είναι από ενοχλητικά έως επικίνδυνα. Μπορεί να προκαλέσουν από φαγούρα έως και επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις. Ας μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε!  

Πρέπει να παρατηρούμε κάθε σημάδι στο σώμα μας και να γνωρίζουμε την προέλευση του.

Σφήκες και μέλισσες. Το τσίμπημα από μέλισσα προκαλεί έντονο πόνο λίγων λεπτών, που μπορεί να μειωθεί και να εξελιχθεί σε σταθερό και ενοχλητικό πόνο. Η περιοχή ίσως διογκωθεί και θα είναι ζεστή στην αφή: ενδεχομένως να εμφανισθεί ένα κόκκινο σημάδι σε λευκό πλαίσιο. Αν είστε αλλεργικοί, ζητείστε άμεσα ιατρική φροντίδα για ν’ αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, κράμπες, ναυτία, διάρροια. Κινδυνεύετε ακόμη και από καρδιακή ανακοπή.

Κουνούπια. Μπορεί το τσίμπημά τους να είναι αθώο- μην επιχειρήσετε όμως να ξύσετε την περιοχή-  μπορεί και να μεταδίδουν τον ιό του Νείλου. Εκτιμάται ότι περίπου 20% όσων μολύνονται από τον ιό εκδηλώνουν πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους σε μυς  και  αρθρώσεις, εμέτους και ενίοτε  δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε 4-7 μέρες. Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως  μεγαλύτερης ηλικίας) εκδηλώνουν τη σοβαρή μορφή της νόσου, που εκδηλώνεται με  εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα.

Αράχνες. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, οι περισσότερες αράχνες δεν είναι δηλητηριώδεις. Το δάγκωμά του προκαλεί ήπια συμπτώματα: το δέρμα κοκκινίζει και εμφανίζεται οίδημα στην περιοχή και ελαφρύς πόνος στην περιοχή. Αν όμως είστε αλλεργικοί και νοιώσετε σφίξιμο στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα, καταπίνετε με δυσκολία και το πρόσωπό σας έχει πρηστεί, επισκεφθείτε άμεσα το νοσοκομείο.

Μαύρα τσιμπούρια. Είναι υπεύθυνα για τη νόσο του Lyme ή  Βορρελίωση. Με το τσίμπιμά τους μεταδίδουν στον άνθρωπο τέσσερα είδη βακτηρίων, που προκαλούν  πυρετό και στίγματα στο δέρμα. Το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού ζει σε περιοχές με πολύ πράσινο. Το εξάνθημα εμφανίζει περιμετρικά ερυθρότητα και έχει καθαρό κέντρο μεγαλώνει με αργό ρυθμό ενώ μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά.  Η νόσος του Lyme εάν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Άλλα συμπτώματα της είναι  πυρετός, ρίγη, κρυάδες, κόπωση, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα και πρησμένοι λεμφαδένες και αν δεν αντιμετωπισθεί  μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, νευρολογικά, καρδιακά προβλήματα αλλά και φλεγμονή στα μάτια και το ήπαρ (ηπατίτιδα).

Κοριός. Πιθανά δεν θα το καταλάβετε γιατί θα σας τσιμπήσει την ώρα που κοιμάστε. Σύντομα όμως θα διαπιστώσετε κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας. Κι αν είστε αλλεργικοί στο σάλιο του, μέσα σε μία έως τρεις μέρες, θ’ αποκτήσετε κόκκινα και ανάγλυφα σημάδια στο δέρμα, με ήπια φλεγμονή για αρκετές ημέρες και φαγούρα.

Μυρμήγκια. Τα τσιμπήματα τους είναι συνήθως πολύ οδυνηρά. Τύποι μυρμηγκιών, όπως τα μυρμήγκια-φωτιά (fire ants), είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργία: πρώτα δαγκώνουν και στην συνέχεια τσιμπάνε, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος. Σε αυτήν την περίπτωση θα εμφανιστούν λευκές φλύκταινες γεμάτες  υγρό, για τρεις έως οκτώ μέρες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ουλές. Ίσως εμφανισθεί πρήξιμο στην περιοχή: μην ξύσετε και μην σπάσετε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να μολυνθούν.

Ψύλλοι. Θ’ αντιληφθείτε το τσίμπημά τους σε λίγες ώρες, όταν θα εμφανισθεί εξάνθημα με μικρά, κόκκινα σπυράκια που ίσως να αιμορραγούν. Ίσως αισθανθείτε φαγούρα. Οι ψύλλοι τσιμπούν συχνότερα  σε αστραγάλους, μασχάλες, γόνατα και τους αγκώνες. Το εξάνθημα γίνεται λευκό, όταν το πιέζετε και τείνει να εξαπλώνεται. Αν ξυθείτε θα μολυνθείτε! Ζητείστε τη βοήθεια γιατρού.

Ακάρεα. Αν και δεν μεταδίδουν  ασθένειες, προκαλούν φαγούρα και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Τα ακάρεα συνήθως τρέφονται με έντομα, αλλά μπορεί να τσιμπήσουν και ζώα ή ανθρώπους. Τα τσιμπήματά τους δημιουργούν κόκκινα σημάδια, που μοιάζουν με δερματικό εξάνθημα.