Η χοληστερίνη θεωρείται από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για τη στεφανιαία νόσο. Και είναι μία μάχη που μπορεί να κερδηθεί!

Στο… επίκεντρο των εχθροπραξιών βρίσκεται η «κακή» χοληστερόλη (LDL) ή  λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας η οποία ενοχοποιείται για καρδιακά και εγκεφαλικά και όχι η «καλή» (HDL) ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας.

Η χοληστερόλη είναι λιπαρή ουσία και δεν αναμιγνύεται με το αίμα: για να κυκλοφορήσει ενώνεται με πρωτεΐνες ώστε να είναι διαλυτή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λιποπρωτεϊνες. Μάλιστα, ένα από τα παράγωγά της χοληστερόλης (7-διυδροχοληστερόλη), μετατρέπεται σε βιταμίνη D όταν έρχεται σε επαφή με το φως του ήλιου.

Δυστυχώς, η υψηλή χοληστερίνη δεν γίνεται αντιληπτή γιατί δεν έχει  συγκεκριμένα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις, τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο, – ανάλογα με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε- προκειμένου να ελέγχουμε τα επίπεδα της.

 

Έξι «βέλη» κατά της χοληστερίνης

Σωστές διατροφικές συνήθειες.  Καταναλώνουμε με μέτρο τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα: κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, έτοιμο φαγητό, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά με βούτυρο, τηγανιτά και αρτοπαρασκευάσματα με βούτυρο. Όλα αυτά ανήκουν στην…απαγορευμένη ζώνη. Τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη αλλά χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ θαλασσινά, κρόκος κ.α) είναι επιτρεπτές.

Ελέγχουμε το βάρος μας. Ιδιαίτερα η συγκέντρωση λίπους γύρω από την κοιλιά ενοχοποιείται για σειρά ασθενειών.

Κινούμαστε! Δεν είναι απαραίτητο να… δρέψουμε δάφνες στα γυμναστήρια! Ακόμη και ημίωρο καθημερινό  περπάτημα, κάνει θαύματα!

Διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Δεν επιτρέπουμε σε υποχρεώσεις και εκκρεμότητες να μας καταδυναστεύουν. Αν αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στην πραγματική τους διάσταση, δηλαδή ούτε σοβαρότερα απ’ όσο πρέπει αλλά ούτε και με επιπολαιότητα, τότε τα προβλήματα λύνονται ευκολότερα.

Δεν καπνίζουμε. Αυτό νομίζω ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερη επιχειρηματολογία!

Μαγειρεύουμε σωστά. Δεν τηγανίζουμε αλλά βράζουμε, ψήνουμε στο φούρνο ή μαγειρεύουμε  στον ατμό. Πριν σερβίρουμε το φαγητό, απομακρύνουμε το λίπος που τυχόν έχει εμφανιστεί μετά το μαγείρεμα.

 

Ο…συμμαχικός στρατός

Οι πάγιοι σύμμαχοι στη μάχη μας ενάντια στην κακή χοληστερόλη είναι:

Πλιγούρι και πίτουρο βρώμης και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι είτε διαλυτές είτε μη διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχονται σε είδη φασολιών, φακές, δημητριακά ολικής άλεσης, κριθάρι, βρώμη, λαχανάκια Βρυξελλών, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και  δαμάσκηνα.

Ψάρια και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα υψηλότερα επίπεδα τους  υπάρχουν σε ψάρια όπως σε σκουμπρί,  πέστροφα λίμνης, ρέγγα, σαρδέλα, τόνο και σολομό.  Όσοι έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,  μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Καρύδια, αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί. Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ,διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Οι ξηροί καρποί πρέπει όμως να μην  είναι αλατισμένοι ή επικαλυμμένοι με ζάχαρη.

Ελαιόλαδο. Περιέχει ισχυρό μείγμα αντιοξειδωτικών που μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και διατηρούν την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Να το προτιμάτε ωμό στο φαγητό ή στη σαλάτα.

Τροφές με πρόσθετες φυτοστερόλες ή στανόλες. Οι φυτοστερόλες έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη και μιμούνται τη δράση της. Έτσι, εμποδίζουν  την απορρόφησή της και μειώνουν τα επίπεδα της LDL στο αίμα. Πείτε ναι, σε  μαργαρίνη, χυμό πορτοκαλιού και είδη γιαουρτιού με πρόσθετες φυτικές στερόλες.

Σκόρδο. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της πίεσης. Εκτιμάται ότι μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης, καθοριστική διαδικασία για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.