Τι πιστεύουμε για την υπέρταση και τι τελικά ισχύει; Υπάρχουν μύθοι» που μάς εμποδίζουν να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;
Πιστεύουμε… Αν ανεβάσω πίεση έχω συμπτώματα.
Αλήθεια. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο πονοκέφαλος ή η ζάλη έχουν σχέση με την υπέρταση. Ο υπερτασικός πρέπει να ακολουθεί σταθερή θεραπεία και να μην περιμένει να δράσει αν εμφανίσει «συμπτώματα».
Πιστεύουμε… Η υπέρταση προκαλεί ρινορραγία.
Αλήθεια. Ο πολύς κόσμος πιστεύει λανθασμένα ότι η «μύτη ανοίγει για να φύγει το αίμα που περισσεύει». Η αλήθεια είναι ότι η ρινορραγία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την πίεση μέσα στις αρτηρίες. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία η οποία αυξάνει την τιμή της αρτηριακής πίεσης.
Πιστεύουμε… Πιο επικίνδυνη είναι η αυξημένη «μικρή» (διαστολική) και όχι η «μεγάλη» (συστολική)
Αλήθεια. Και οι δύο είναι εξίσου επικίνδυνες για την καρδιά και τα αγγεία .
Πιστεύουμε… Αν ανεβάσεις πίεση, πρέπει ν’ αρχίσεις αμέσως να παίρνεις φάρμακα.
Αλήθεια. Σημασία έχει η μακροχρόνια και όχι η περιστασιακή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο γιατρός πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν είναι παροδική πριν χορηγήσει φάρμακα. Καμιά φορά, το άγχος αυξάνει την τιμή της αρτηριακής πίεσης, σε μη υπερτασικούς. Οι βλάβες από την υπέρταση είναι μακροχρόνια διαδικασία.
Πιστεύουμε… Αρκεί να παίρνεις περιστασιακά αντιυπερτασικά φάρμακα.
Αλήθεια. Αν είσαι υπερτασικός πρέπει να εξασφαλίζεις 24ωρη κάλυψη με το φάρμακο που χορήγησε ο γιατρός. Αν δεν είναι υπερτασικός, δεν χρειάζεσαι φάρμακα. Μέση οδός – άρα και «περιστασιακή χρήση» δεν υπάρχει.
Πιστεύουμε… Αφού παίρνω τα φάρμακά μου δεν κινδυνεύω να πάθω έμφραγμα ή εγκεφαλικό
Αλήθεια: Μέγα λάθος αν νομίζετε ότι ξεμπερδέψατε! Αν και η αντιϋπερτασική αγωγή σημειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, παίζει καθοριστικό ρόλο και η γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Αν δηλαδή καπνίζετε, αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, αν είστε παχύσαρκοι και αν κάνετε καθιστική ζωή, όλοι αυτοί είναι παράγοντες που θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο.
Πιστεύουμε… Ο οργανισμός των ηλικιωμένων έχει «μάθει» να λειτουργεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Αλήθεια. Ηλικιωμένοι και νέοι πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεσης για να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Καμία μηχανή – όπως και ο ανθρώπινος οργανισμός- δεν «μαθαίνει» να λειτουργεί στο «κόκκινο» χωρίς κόστος.
Πιστεύουμε… Τρώω σκόρδο και δεν θ’ ανεβάσω πίεση.
Αλήθεια. Αν και το σκόρδο ωφελεί, ωστόσο δεν είναι θαυματουργό! Όντως, σχετικά μεγάλες ποσότητες σκόρδου- περίπου 15 με 20 σκελίδες καθημερινά- μπορούν να προκαλέσουν μικρή ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, τα σκευάσματα του εμπορίου, δεν περιέχουν σταθερή δόση της «θαυματουργής» ουσίας του σκόρδου που συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης. Με λίγα λόγια, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ότι πήραμε την απαραίτητη ποσότητα αυτής της ουσίας! Πόσο σκόρδο μπορείτε να καταναλώσετε σε καθημερινή βάση;
Πιστεύουμε… Δεν αλατίζω το φαγητό μου, άρα είμαι ασφαλής!
Αλήθεια. Το νάτριο… καραδοκεί σχεδόν παντού! Σε συσκευασμένους χυμούς τομάτας & λαχανικών, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, τουρσιά, κατεψυγμένα λαχανικά με αλάτι, καπνιστά κρέατα, κρέατα και ψάρια κονσέρβας, αλατισμένο βούτυρο, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, γαριδάκια, τσιπς, ζαμπόν, χοιρομέρι, σόδα μαγειρικής, baking-powder, σως σόγιας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Θέλετε κι άλλα;
Πιστεύουμε… Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αλήθεια. Δυστυχώς, η αυξανόμενη παχυσαρκία στα παιδιά έχει αυξήσει σημαντικά τα περιστατικά με υπέρταση και διαβήτη. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πιθανό η υπέρταση να αποδίδεται σε κάποιο νόσημα («δευτεροπαθής υπέρταση») ενώ στους εφήβους είναι συνήθως ιδιοπαθής.