Μήπως σας ταλαιπωρούν συχνά φαγούρα, κοκκινίλες, μύκητες και φλεγμονές;
Μήπως γι’ αυτό ευθύνονται τα ρούχα σας; 

Στενά ρούχα. Παντελόνια ή ζώνες, ασκούν πίεση στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εφαρμοστά εσώρουχα και καλσόν.  Πιέζουν  την κάτω κοιλιακή περιοχή και το πάνω μέρος του μηρού, ερεθίζουν τα νεύρα και μπορεί να προκαλέσουν «παραισθητική μηραλγία», όπως παλιά οι κορσέδες, με συμπτώματα όπως αίσθημα καψίματος, πόνο, τσούξιμο στην περιοχή των μηρών και υπερευαισθησία στην αφή.

Εφαρμοστά παντελόνια.  Προκαλούν έντονη τριβή και μπορεί να εμφανίσετε  θυλακίτιδα, δηλ. κόκκινα σπυράκια με πύον.

Γραβάτες και πουκάμισα κουμπωμένα έως τον λαιμό. Συμβάλλουν στην κακή κυκλοφορία του αίματος.

Μάλλινα. Προκαλούν μία  αλλεργική αντίδραση,  που ονομάζεται «δερματίτιδα εξ’ επαφής». Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα ή ιστορικό εκζεμάτων.

Συνθετικά υφάσματα. Τα συνθετικά εσώρουχα μπορεί να προκαλέσουν μυκητιάσεις και δερματίτιδες. Και το καουτσούκ σε λάστιχα καλτσών, στηθόδεσμους και εσώρουχα, μπορεί να ενοχλήσει.  Προτιμάτε μαλακά και υποαλλεργικά υφάσματα.

Παπούτσια. Αν οργανισμός αντιδρά σε έναν τύπο ρητίνης, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των δερμάτινων παπουτσιών, εκδηλώνεται κνησμός και το δέρμα πρήζεται και αποκτά εξανθήματα και φουσκάλες. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ειδικές κρέμες ή λοσιόν με κορτικοστεροειδή. Για ν’ αποφύγετε τα δυσάρεστα,  σκουπίστε  το εσωτερικό των παπουτσιών μ’ ένα υγρό πανί.