Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, έφτασε! Κάθε νέα συνθήκη προκαλεί στο παιδί, άγχος και ανασφάλεια. Σταθείτε δίπλα του.

✔ Συναποφασίστε για το χώρο όπου θα μελετά και κάντε παιχνίδι τις σχετικές αγορές. Βιώνοντας τη διαδικασία θα προετοιμαστεί ψυχολογικά.

✔ Εξηγείστε στο παιδί με ειλικρίνεια τη συνθήκη και τα ωράρια. Μην ωραιοποιήσετε ούτε και να δραματοποιήσετε την κατάσταση. Είναι κάτι φυσιολογικό για την εξέλιξή του. Μην συζητάτε το θέμα από το πρωί έως το βράδυ. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να ξεφύγει και να κάνει και κάτι άλλο.

✔ Το παιδί αγαπά τη ρουτίνα ενός επαναλαμβανόμενου προγράμματος. Έτσι, αισθάνεται ασφάλεια και εγκλιματίζεται χωρίς αναταράξεις.

✔ Καλός ύπνος και καλό πρωινό. Ώρα για λιγότερη τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή!

✔ Ενθαρρύνετέ το να είναι κοινωνικό και χαμογελαστό, για ν’ αποκτήσει ευκολότερα νέους φίλους.

✔ Αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και ζητά να μείνετε μαζί του, κάντε το τις πρώτες μέρες και μειώστε σταδιακά το χρόνο. Ακούστε με προσοχή όσα έχει να σας πει.

✔ Να είστε σε συνεχή επικοινωνία με δασκάλους/ εκπαιδευτικούς. Κι αν δυσκολεύεστε στη σχέση σας μαζί τους, προστατέψτε το ρόλο τους στο παιδί.