Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με την ξεγνοιασιά και τη διασκέδαση. Κρύβει όμως και… παγίδες

Αφυδάτωση: προκαλεί αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα και πονοκεφάλους. Σε προχωρημένη φάση εκδηλώνονται απώλεια συνείδησης, ταχυκαρδία και νεφρική ανεπάρκεια. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν αφυδατωθεί, γιατί έχουν συνηθίσει να μην πίνουν νερό. Προσοχή! Το καλοκαίρι πίνουμε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 lt νερό!

Ηλίαση: εκδηλώνει πυρετό, υπνηλία, αστάθεια στο βάδισμα, ανορεξία και εμετό ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και κώμα. Αυτόν που έπαθε ηλίαση τον μεταφέρουμε σε σκιερό μέρος, του βρέχουμε με νερό το πρόσωπο, το κεφάλι και το σώμα και του δίνουμε να πιεί πολλά υγρά (νερό και χυμούς). Για να προφυλαχθούμε φοράμε καπέλο με στρογγυλό γείσο για αυχένα και ώμους, χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα, φοράμε λευκά, φαρδιά ρούχα με μανίκια και πίνουμε άφθονα υγρά.

Μύκητες. Κατοικούν στην άμμο της θάλασσας και προκαλούν μυκητιάσεις στα γεννητικά όργανα και στο δέρμα: εμφανίζονται σαν λευκές, μικρές κηλίδες με κόκκινο περίγραμμα.Για να προφυλαχθούμε:

✔  Δεν καθόμαστε απευθείας στην άμμο αλλά χρησιμοποιούμε πάντα ψάθα ή πετσέτα.

✔  Τα βρέφη πρέπει να φορούν πάνα ή βρακάκι

✔  Μετά το μπάνιο επιβάλλεται ένα καλό ντους με επιμελημένο στέγνωμα.

✔  Για να αποφευχθούν οι μύκητες του δέρματος, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα σημεία που εμφανίζονται, κυρίως τα δάχτυλα των ποδιών ενώ βάζουμε ταλκ στην περιοχή για να διατηρείται στεγνή. Χρήσιμες είναι και οι αντιμυκητιασικές αλοιφές αφού βεβαίως συμβουλευτούμε το γιατρό.

Κουνούπια: μας τσιμπούν για να τραφούν από το αίμα μας και αφήνουν τοπικά το «σάλιο» τους. Όσοι δεν είναι αλλεργικοί πέρα βρέχει! Αντίθετα, στο αλλεργικό άτομο εμφανίζεται κοκκινίλα στο σημείο του τσιμπήματος, πρήξιμο και φαγούρα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα κουνούπια μας αγαπούν όλους και όχι μόνο τους «γλυκοαίματους»!

✔  Υπάρχουν στην αγορά φυτικά προϊόντα, όπως η κιτρονέλλα, που δρουν σαν εντομοαπωθητικά. Κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας, λοσιόν ή σπρέι. Πριν βγείτε βόλτα, βάλτε τοπικά στο δέρμα ή στα ρούχα: δρουν για 4 ώρες.

✔  Για ήπια τσιμπήματα από κουνούπια χρησιμοποιήστε τοπικά μια ήπια κορτιζονούχα κρέμα.

✔  Για…άγρια τσιμπήματα καλό είναι να πάρετε αντισταμινικό από το στόμα.

Θάλασσα. Αποφεύγετε θάλασσες με πράσινα φύκια (με γλιστερή υφή) διότι δείχνουν ότι υπάρχει ρύπανση. Μοιάζουν με βρύα και βρίσκονται στα ρηχά νερά, κυρίως πάνω στα βράχια. Σχηματίζονται από λύματα, βόθρους, βιολογικό καθαρισμό που δεν λειτουργεί σωστά ή από λιπάσματα. Επίσης, ν’ αποφεύγετε το μπάνιο σε μικρούς κολπίσκους με πολλά σκάφη αναψυχής. Προτιμάτε παραλίες μακριά από αστικά κέντρα, χωματερές, κατοικημένες περιοχές και απορροές ποταμών ή ρεμάτων.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Η γενικότερη εξωστρέφεια του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οδηγούν σε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και κατ’ επέκταση στην αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων: κονδυλώματα, έρπης, χλαμύδια, ηπατίτιδα, AIDS κλπ. Το προφυλακτικό θα σας προφυλάξει από άγχος, θεραπείες, στεναχώριες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες!