Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη» συνδιοργανώνουν στη Σπάρτη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής», στο πλαίσιο του Συμφωνητικού σΣυνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΥΠΕΘΑ έχει ανακηρύξει το 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Λακώνων Ποιητών» του Διοικητηρίου Λακωνίας.

Μετά από Χανιά, Ιεράπετρα, Άρτα, Ιωάννινα και Μέτσοβο, Χίο, Φλώρινα, Καστοριά, Κω, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Σουφλί, Σύμη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, το ΓΕΣ και η «ΑΚΟΣ» συνεχίζουν τις κοινές δράσεις τους. Στόχος της συνεργασίας είναι να γίνει κοινό κτήμα και συνείδηση, ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον «επάρατη νόσο», αλλά μία ασθένεια, που αν την αντιμετωπίσεις έγκαιρα αποθεραπεύεσαι: «Κλειδί» στην αποτροπή του καρκίνου είναι η πρόληψη.

Σκοπός είναι η εστίαση στο θέμα της πρόληψης της παγκόσμιας μάστιγας του καρκίνου μέσω της σωστής ενημέρωσης του στρατιωτικού προσωπικού. H «ΑΚΟΣ» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων.

Στη συνοδοιπορία της «ΑΚΟΣ» με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις Ένοπλες Δυνάμεις, το επιστημονικό δυναμικό της -όλων των ειδικοτήτων (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α)- προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων.

Η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι μια λέξη, είναι καθημερινή δράση και μάλιστα, ενσυνείδητη δράση, μια καθημερινή πράξη. Η δευτερογενής πρόληψη είναι υποχρέωση όλων, στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Δεν πρέπει να είμαστε αμέτοχοι. Ο οργανισμός μας “μιλά”. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Ας μην αγνοούμε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας. Να επισκεπτόμαστε το γιατρό πριν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης, που συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην επιστροφή του ασθενή σ’ ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο, με την ελαχιστοποίηση των σωματικών ή ψυχολογικών παρενεργειών που μπορεί να εκδηλώσει, εξαιτίας του καρκίνου αλλά και της ακολουθούμενης θεραπευτικής μεθόδου».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επιστημονικής εκδήλωσης στη Σπάρτη:

18.00-18.15: Προσέλευση
18.15-18.30: Χαιρετισμοί
18.30-20.30: Ομιλίες:
– Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, ακτινοθεραπευτής- ογκολόγος, πρόεδρος της AΚΟΣ με θέμα: «Πρόληψη: μια ενσυνείδητη δράση »
– Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, χειρουργός-ουρολόγος με θέμα: «Πρόληψη του Καρκίνου του Ουροποιητικού»
– Δρ. Νικόλαος Α. Γκαβογιαννάκης, Λοχαγός Ιατρός/ειδικός αλλεργιολόγος με θέμα: «Η αλλεργία στο σύγχρονο κόσμο»
– Δρ. Σταύρος Περουκίδης, παθολόγος-ογκολόγος με θέμα: «Τα συμπτώματα που μάς θέτουν σε εγρήγορση»
20.30-21.00: Συζήτηση με το κοινό