Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καλό είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος, ελέγχοντας τη φερριτίνη σας- η τιμή της θα σας δείξει αν έχετε επαρκή αποθέματα σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Χωρίς την πολύτιμη αιμοσφαιρίνη τα όργανα του σώματος υπολειτουργούν.
✓ Κόπωση: η μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς συνδυάζεται με αίσθημα αδυναμίας, ευερεθιστότητα και έλλειψη συγκέντρωσης.
✓ Χλωμάδα στο πρόσωπο: η αιμοσφαιρίνη δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα και κάνει την επιδερμίδα να μοιάζει ροδαλή και υγιής.
✓ Δύσπνοια: αν εμφανίζεται ακόμη κι αν παίρνουμε βαθιές αναπνοές, οφείλεται στη μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα Ακόμη χειρότερα αν εκδηλώνεται και σε ώρες χαλάρωσης.
✓ Αρρυθμίες ή ταχυπαλμία: η καρδιά κουράζεται διπλά λόγω της μειωμένης ροής οξυγόνου.
✓ Νευρικότητα στα κάτω άκρα: όσο χαμηλότερα τα επίπεδα σιδήρου, τόσο εντονότερο το σύμπτωμα.
✓ Ημικρανία
✓ Τριχόπτωση: το λιγοστό οξυγόνο στηρίζει κυρίως τις ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποδυναμώνονται.
✓ Πόνος στη γλώσσα: ο χαμηλός σίδηρος μειώνει την μυοσφαιρίνη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και άρα και της γλώσσας.