Ισορροπία και ποικιλία: οι λέξεις «κλειδιά» στη νηστεία

Η νηστεία ωφελεί πολλαπλά γιατί όχι μόνο αποτοξινώνει τον οργανισμό από την κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικά λιπαρά) αλλά και γιατί έχει αποδειχθεί ότι με βάση επιστημονικές έρευνες, ότι όσοι τηρούν τις περιόδους νηστείας- άρα διέπονται από θρησκευτικό συναίσθημα- έχουν πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες, το οποίο ενοχοποιείται για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.α) Όσον αφορά την ψυχή η νηστεία ενδυναμώνει τη θέληση, την υπομονή, την εγκράτεια, την αποχή από πειρασμούς, άσχημες σκέψεις και καταχρήσεις.
Όμως, εφόσον απέχουμε από σημαντικές κατηγορίες τροφίμων που εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο, πρέπει να τις αντικαταστήσουμε καταλλήλως, επιδιώκοντας την ποικιλία και την ισορροπία στη διατροφή μας.
Κατά την περίοδο της νηστείας συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών. Προτιμήστε όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά για να μην πάρετε κιλά ενώ το μονοακόρεστο λίπος από πηγές όπως ελαιόλαδο, ταχίνι και ξηρούς καρπούς θα ενδυναμώσουν τον οργανισμό σας. Η αυξημένη η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτοξινώνει τον οργανισμό από την υπερκατανάλωση ζωικού λίπους και μειώνει δείκτες όπως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού.

Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν;

Δεν μπορούν όλοι να νηστέψουν το ίδιο αυστηρά, κυρίως αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που επιβάλλουν συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Ο θεράπων ιατρός θα καθορίσει κατά πόσο μπορείτε να τροποποιήσετε το διαιτολόγιο σας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επαρκής λήψη ασβεστίου, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών (έγκυες και θηλάζουσες) Αντίστοιχα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση ή εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία. Περιορισμούς στη νηστεία τίθενται και σε όσους αντιμετωπίζουν ασθένειες όπως η παγκρεατίτιδα ή έχουν εμφανίσει διαβήτη. Και τα παιδιά όμως καλό είναι να μην υποβάλλονται σε μακροχρόνιους περιορισμούς τροφών γιατί βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης, οπότε το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά ενώ οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού.
Τέλος, αν έχετε υπέρταση η νηστεία μπορεί να βοηθήσει χάρη σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, φυσικό “αντίδοτο” στην υψηλή πίεση. Αρκεί βέβαια να αποφεύγετε τις πολύ αρμυρές ελιές και τα παστά.

Καλή Σαρακοστή!