Όπλο των αθλητών!
Το μέλι καταπολεμά τα μικρόβια της γρίπης ενώ μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο. Κι επειδή καθυστερεί την οξείδωση – κυρίως κρεάτων- είναι ένα ποιοτικό συντηρητικό τροφίμων. Τα αντιοξειδωτικά του μελιού είναι εφάμιλλα με αντίστοιχα αρκετών φρούτων και έτσι αποτελεί βασικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας. Η κατανάλωση μελιού λένε οι έρευνες, προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και καθυστερεί τη γήρανση.
Στους αθλητές, το μέλι παρέχει άμεσα υδατάνθρακες που βελτιώνουν την αντοχή ενώ βοηθά στη συντήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα. Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης που περιέχει σε συνδυασμό με τα ένζυμά του βοηθά στην αποκατάσταση της νηφαλιότητας σε άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια μέθης, κυρίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.
Το μέλι δεν χαλά ποτέ, μόνο ζαχαρώνει. Αν το αφήσουμε σε ψυχρό, σκοτεινό μέρος για μεγάλο διάστημα, θα στερεοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά, το αφήνουμε να υγροποιηθεί και το μέλι έχει επανέλθει! Μην το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί θα σκοτωθούν τα ένζυμά του!