Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Έναν καρκίνο που αν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί σε συντριπτικό ποσοστό να θεραπευθεί. Επειδή όμως δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική θεραπεία από την πρόληψη, η ΑΚΟΣ μας δίνει συμβουλές για μια ζωή γεμάτη υγεία ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!

Νικήστε τον καρκίνο του μαστού κάθε μέρα!
Εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο καρκίνος του μαστού έχει «δικό του» έναν ολόκληρο μήνα και γιατί, ακόμη και ο Λευκός Οίκος στην Αμερική βάφεται ροζ για να τον τιμήσει – σε σχέση με άλλους καρκίνους, που δεν «γιορτάζονται» με την ίδια ένταση…
Ίσως, επειδή αυτός ο ευαίσθητος, γυναικείος καρκίνος που σήμερα πλήττει περίπου 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως (;;;;) έγινε το σύμβολο της νικηφόρας μάχης εναντίον της περίπλοκης αυτής ασθένειας. Ίσως επειδή «απέδειξε» ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική θεραπεία από την πρόληψη καθώς, αν διαγνωστεί έγκαιρα, θεραπεύεται σε συντριπτικό ποσοστό – κάτι που ισχύει για τις περισσότερες μορφές καρκίνου. Ίσως επειδή μας διδάσκει ότι η καταπολέμησή του δεν θα επιτευχθεί με ένα, μοναδικό ιατρικό θαύμα, αλλά με τις μικρές καθημερινές νίκες που, σιγά-σιγά τον αφοπλίζουν. Νίκες όπως νέα, πιο αποτελεσματικά φάρμακα χημειοθεραπείας με λιγότερες παρενέργειες, νέα όλο και πιο εξελιγμένα μηχανήματα ακτινοθεραπείας που στοχεύουν ακριβώς εκεί που πρέπει χωρίς να επηρεάζουν τους γειτονικούς ιστούς κ.λπ.
Ναι, ο καρκίνος του μαστού, όπως και όλοι οι καρκίνοι, είναι μια σοβαρή ασθένεια με σημαντική σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση. Δεν είναι όμως, σε καμία περίπτωση, «επάρατη» – όπως, φυσικά, δεν είναι «επάρατα» τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ένα σωρό άλλες αρρώστιες που, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να απειλήσουν τη ζωή μας.
Εμείς στην ΑΚΟΣ δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ πως ο «οδηγός» για μια καλύτερη και όσο γίνεται πιο υγιή ζωή συνοψίζεται σε:
-Πρόληψη με τακτικά τσεκ-απ
-Παρακολούθηση του οργανισμού μας για ασυνήθιστα συμπτώματα
-Ισορροπημένη και όσο γίνεται πιο υγιεινή διατροφή
-Καθημερινή έστω και ήπια άσκηση
-Αποφυγή παχυσαρκίας
-Άμεση διακοπή καπνίσματος
-Περιορισμός κατανάλωσης οινοπνεύματος
-Όσο γίνεται πιο αισιόδοξη και θετική στάση απέναντι στη ζωή.