Μια ημέρα-σύμβολο για εκατομμύρια ανθρώπους που δίνουν καθημερινή μάχη με ένα από τα πιο ανήμερα θηρία της εποχής. Ημέρα-σύμβολο για τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να απειλούνται, ημέρα-σύμβολο για τους ειδικούς επαγγελματίες της υγείας και τις εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στους πάσχοντες. Ημέρα-σύμβολο αλλά και ημέρα ντροπής για την ανθρωπότητα που συχνά κλείνει τα μάτια μπροστά στις οδυνηρές αλήθειες αυτής της σύγχρονης ‘πανώλης’. Για εμάς στην ΑΚΟΣ είναι, επιπλέον, μια ημέρα-αφορμή για να επισημάνουμε σχετικές ομοιότητες που συνδέουν τα ναρκωτικά με τον καρκίνο και να συζητήσουμε για τους τρόπους αντιμετώπισης.
Αν δεχτούμε λοιπόν ότι τόσο ο καρκίνος όσο και ο εθισμός στα ναρκωτικά (ή και σε άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ) είναι χρόνιες νόσοι, θα δούμε ότι τα βήματα για την αντιμετώπισή τους συγκλίνουν σε 5 βασικές αξίες:
– Πρόληψη: για τον καρκίνο πρόληψη σημαίνει να ακολουθούμε έναν όσο μπορούμε πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγουμε συνήθειες που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν την υγεία μας, όπως το κάπνισμα αλλά και το στρες. Στην περίπτωση των ναρκωτικών η πρόληψη ξεκινά από τη σωστή ανατροφή των παιδιών (καλλιέργεια ενδιαφερόντων, τοποθέτηση ορίων, παρακολούθηση συμπεριφοράς κλπ) χωρίς βεβαίως να αποκλείουμε, σύμφωνα με τις έρευνες, και το ρόλο των γονιδίων – κάτι που ισχύει αντίστοιχα και για τον καρκίνο.
– Έγκαιρη διάγνωση: για τον καρκίνο έχουμε πλέον τη γνώση ‘ύποπτων’ συμπτωμάτων, καθώς και πληθώρα διαγνωστικών μεθόδων που θα μας υποδείξουν με ακρίβεια το πρόβλημα – αν υπάρχει. Αντίστοιχη γνώση έχουμε και για τα συμπτώματα χρήσης ναρκωτικών, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς διαγνωστικό ρόλο καλείται να παίξει το περιβάλλον των πασχόντων (γονείς, δάσκαλοι, συγγενικό & φιλικό περιβάλλον κλπ)
– Κατάλληλη θεραπεία: το μυστικό και για τις δύο αυτές χρόνιες παθήσεις είναι η επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης, καθώς και η επίγνωση – τόσο του πάσχοντος όσο και του περιβάλλοντός του – ότι η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να είναι μακρά, επίπονη και όχι πάντα επιτυχημένη. Είναι γεγονός πάντως ότι, ειδικά για τον καρκίνο, τα άλματα της ιατρικής επιστήμης, μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη της αισιοδοξίας μας.
– Αντιμετώπιση υποτροπής: Η πιθανότητα υποτροπής είναι σοβαρή, ειδικά για τους πάσχοντες χρήστες ναρκωτικών, πράγμα που σημαίνει ότι το περιβάλλον τους δεν μπορεί να εφησυχάσει αν δεν ολοκληρωθούν οι θεραπευτικοί κύκλοι και δεν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. (Γι’ αυτό και ο πάσχων δεν αποκαλείται ‘πρώην’ χρήστης, αλλά χρήστης σε ανάρρωση). Στην περίπτωση του καρκίνου είμαστε πιο τυχεροί, καθώς η επιστημονική γνώση, μας δίνει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης και, συνεπώς, αντιμετώπισης.
– Οργανωμένη επανένταξη: η επιστροφή αποθεραπευμένων ατόμων τόσο από καρκίνο όσο και από χρήση ναρκωτικών στην ‘κανονική’ ζωή έχει κάποιες προϋποθέσεις και χρειάζεται ειδική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, το αποθεραπευμένο άτομο χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις πιθανές σωματικές αδυναμίες που οφείλονται στη νόσο, αλλά κυρίως για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, καθώς και μία ‘ασπίδα’ προστασίας από τα κοινωνικά ταμπού που, δυστυχώς, και στις δύο περιπτώσεις είναι αρκετά ισχυρά