Το συκώτι απομακρύνει από τον οργανισμό τις τοξικές ουσίες, άρα ο ρόλος του είναι πολύτιμος. Μπορούμε να το βοηθήσουμε στο έργο του, δίνοντας προτεραιότητα στις παρακάτω τροφές:
Ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αλλά όχι ζάχαρη. Για παράδειγμα, τα καρύδια περιέχουν L-αργινίνη και γλουταθειόνη, που αποτοξινώνουν το συκώτι και οξυγονώνουν το αίμα.
Γκρέιπφρουτ. Τα φλαβονοειδή του βοηθούν το συκώτι να καταναλώνει το λίπος αντί να το αποθηκεύει.
Κρεμμύδι και σκόρδο. Η αλλισίνη και σελήνιο προστατεύουν το συκώτι από τη συσσώρευση τοξινών.
Πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες του προλαμβάνουν τη συσσώρευση του λίπους στο συκώτι.
Οδηγός ζωής
Για να προστατεύσετε το συκώτι και την υγεία σας:
Όχι αλκοόλ. Το αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες, χημική αντίδραση που συμβαίνει κατά τη διάσπασή του και προκαλεί βλάβες στα κύτταρα, που εκδηλώνουν φλεγμονή.
Χαμηλά τριγλυκερίδια. Οι υψηλές συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων, συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι, που οδηγεί σε βλάβες.
Όχι στα ερασιτεχνικά τατουάζ. Ηπατίτιδα Β και Γ είναι λοιμώδεις ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα και κυρίως με τις βελόνες.
Προφύλαξη στο σεξ. Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται και με τα σωματικά υγρά. Η λοίμωξη δεν παρουσιάζει συμπτώματα κι έτσι ορισμένοι δε γνωρίζουν ότι νοσούν.
Προσοχή στις αφλατοξίνες. Καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται από μύκητες οι οποίοι μολύνουν φιστίκια, σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι και ρύζι.
Το επικίνδυνο βινυλοχλωρίδιο. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά.
Έλεγχος σωματικού βάρος. Ίνωση και κίρρωση συνδέονται με την παχυσαρκία λόγω της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.
Διαβητοπάθεια. Σύμφωνα με έρευνες, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο συκώτι.
Όταν το συκώτι αρρωστήσει…
Κίρρωση του ήπατος. Την προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το τελευταίο της στάδιο είναι η ηπατική ίνωση: σχηματίζονται ινώδης ιστός και όζοι στο συκώτι, οπότε παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος.
Πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος. Πρωτοπαθής σημαίνει ότι ο καρκίνος ξεκίνησε από το συκώτι και δεν είναι αποτέλεσμα μετάστασης.
Κύστη στο συκώτι. Φούσκα με λεπτό τοίχωμα, γεμάτη υγρό, η οποία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
Λιπώδης νόσος του ήπατος. Πάθηση συχνή σε υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα: εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι ξεπερνούν το 10%. Προσβάλλει ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον το 20% των ενηλίκων. Δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και τύπου 2 διαβήτη. Περίπου 10 με 20% των περιπτώσεων, το συσσωρευμένο λίπος προκαλεί φλεγμονή και ουλές, οι οποίες σταδιακά καταστρέφουν το συκώτι, ανοίγοντας τον δρόμο για κίρρωση, καρκίνο και ηπατική ανεπάρκεια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναχαιτίσουμε την κύρια αιτία που την προκαλεί, δηλαδή την παχυσαρκία.
Ηπατίτιδα. Φλεγμονή στο συκώτι που καταστρέφει τα κύτταρα και οφείλεται σε λοίμωξη από ιό. Η ηπατίτιδα Β προκαλείται συνήθως από έναν ιό, έως 100 φορές πιο μολυσματικό από τον ιό του AIDS. Είναι σοβαρή και συχνά «σιωπηλή» νόσος, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος. Μπορεί να την προκαλέσουν, κατάχρηση αλκοόλ, τοξίνες, φάρμακα και ορισμένες παθήσεις.
Αιμοχρωμάτωση. Την προκαλούν οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου καθώς το συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσής του.
Ύποπτα συμπτώματα
Οι βλάβες στο συκώτι μπορεί να οφείλονται είτε σε κληρονομική προδιάθεση είτε σε κατάχρηση αλκοόλ είτε σε λοίμωξη από ιούς (π.χ. ηπατίτιδα). Αν εμφανίζετε – συνδυαστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα- κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.
Ίκτερος. Η επιδερμίδα και τα μάτια έχουν κιτρινωπή απόχρωση.
Πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά.
Πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους.
Φαγούρα στο δέρμα.
Σκουρόχρωμα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Συνοδεύονται από κενώσεις με αίμα.
Χρόνια κόπωση.
Ναυτία και τάση προς έμετο.
Απώλεια όρεξης.
Μώλωπες με το παραμικρό χτύπημα.