Καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και καρκίνος απειλούν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Είναι λοιπόν μία περίοδος, που οφείλουν να επανεξετάσουν τον τρόπο ζωής τους και να υιοθετήσουν καλές συνήθειες. 

Στην Ελλάδα, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στα 52 έτη. Εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, εναλλαγές στη διάθεση, ξηρότητα του κόλπου, ευαισθησία στο στήθος, ημικρανίες και διαταραγμένος ύπνος είναι συμπτώματα που τη συγκεκριμένη περίοδο πλήττουν την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Αν και η εμμηνόπαυση δεν είναι πάθηση αλλά φυσιολογικός σταθμός στη ζωή της γυναίκας, ο οργανισμός της καθίσταται ευπρόσβλητος. Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία αποκατάστασης των ορμονών, για αυτό πρέπει να συζητά ενδελεχώς με τον γιατρό, κάθε απόφασή της αναφορικά με το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση.

Η γυναίκα λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την εμμηνόπαυση κινδυνεύει από:

Καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, γυναίκες που βιώνουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης – σε μέτριο ή σοβαρό βαθμό- διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα καρδιολογικά προβλήματα στις γυναίκες εμφανίζουν καμιά φορά «παραπλανητικά» συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, πόνο στον λαιμό, στη μέση ή στο στομάχι. Οι άντρες, συνηθέστερα αισθάνονται πόνο στο αριστερό χέρι. Ανησυχητικό σύμπτωμα που απαιτεί ιατρικό έλεγχο είναι οι πρησμένοι οι αστράγαλοι αλλά και οι φλέβες στην περιοχή του λαιμού.

Καρκίνος. Οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι βασικές γυναικείες ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν τον ρυθμό της κυτταρικής ανάπτυξης. Όταν οι ορμόνες διαταράσσονται δεν μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τον κύκλο γέννησης και θανάτου των κυττάρων και ο καρκίνος, δεν είναι παρά η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.

Κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. Η μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας ενώ ο ξηρός κόλπος την κάνει πιο ευάλωτη σε κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο η γυναίκα σε εμμηνόπαυση να εμφανίσει ακράτεια ούρων.

Κατάθλιψη. Οι έντονες μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών συχνά οδηγούν σε κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν υπάρχει προδιάθεση ή ιστορικό. Ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα καθορίσει σε ποιο στάδιο της μετάβασης στην εμμηνόπαυση βρίσκεστε. Αν όμως τα συμπτώματα είναι σοβαρά καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο.

Οστεοπόρωση. Την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι πιθανό να μειωθεί η πυκνότητα των οστών και άρα είναι λιγότερο ανθεκτικά. Η  σωστή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης είναι καθοριστική για να προστατεύσει η γυναίκα την υγεία της.

Εμμηνόπαυση και δέρμα. Η επιδερμίδα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, προστατεύει από ηλιακές ακτίνες και μικρόβια ενώ αποθηκεύει θρεπτικές ουσίες και νερό. Αυτές οι λειτουργίες, την περίοδο της εμμηνόπαυσης φθίνουν. Ο βαθμός του φαινομένου, εξαρτάται από το DNA αλλά και από τον τρόπο ζωής της μετά τα  50. Όπως και να χει όμως, αυτήν την περίοδο αυξάνεται η ξηρότητα του δέρματος, το οποίο χάνει την ελαστικότητά του και γεμίζει ρυτίδες. Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας όλες τις εποχές, καλή υγιεινή, σωματική άσκηση, ποιοτικός και πολύωρος ύπνος, ισορροπημένη διατροφή, μειωμένο άγχος και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να λειτουργήσουν ανασχετικά στη φθορά που επιφυλάσσουν ο χρόνος και η εμμηνόπαυση.